viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 16.08.23 @ 15:58

Njemačka vlada u srijedu je podnijela sporni zakonski prijedlog  za legalizaciju rekreacijske uporabe i uzgoja marihuane što je u skladu sa svjetskim trendom liberalizacije zakona o cannabisu.

Prijedlog zakona, koji tek treba odobriti parlament, dopušta odraslim osobama posjedovanje do 25 grama droge i uzgoj najviše tri biljke.

OGLAS

Vlada lijevog centra kancelara Olafa Scholza nada se da će zakon obuzdati crno tržište, zaštititi potrošače od kontaminirane marihuane i smanjiti opterećenje pravosudnog sustava.

OGLAS

Ako parlament odobri taj zakon, Njemačka će biti zemlja s jednim od najliberalnijih zakona o cannabisu u Europi.

OGLAS

Oporbeni konzervativci upozoravaju da će takav zakon potaknuti upotrebu marihuane, a vlastima time zadati još više posla. 

Legalizacija marihuane u rekreativne svrhe potaknula je rast konzumacije i zdravstvenih problema povezanih s cannabisom, zaključila je u ožujku agencija UN-a za droge.

Scholzova vlada već je ublažila izvorne planove koji su podrazumijevali rasprostranjenu prodaju cannabisa u ovlaštenim trgovinama diljem zemlje.

Umjesto toga, rečeno je da će pokrenuti pilot projekt za mali broj licenciranih trgovina u nekim regijama kako bi se testirali učinci komercijalnog lanca opskrbe cannabisom na javno zdravlje, zaštitu maloljetnika i crno tržište.

Mnoge zemlje u Europi već su legalizirale cannabis u ograničene medicinske svrhe, uključujući Njemačku 2017.

Neke su zemlje dekriminalizirale korištenje cannabisa u druge svrhe.

Oglasi
LM