viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 16.04.24 @ 12:19

U selu Ahmići kod Viteza danas se obilježava 31. godišnjica stradanja 116 civila bošnjačke nacionalnosti koje su ubili pripadnici postrojbi za posebne namjene u napadu 16. travnja 1993. godine.

Najmlađa žrtva je bila tromjesečna beba, a najstarija žena od 82 godine. Među ubijenima je bilo jedanaestero djece i 32 žene. 

OGLAS

Obitelji ubijenih upozoravaju da se i dalje traga za tijelima 29 ubijenih. Na obljetnici je nazočio vrh Stranke demokratske akcije. Refik Lendo, potpredsjednik Federacije BiH, na komemoraciji koja je održana u Multimedijalnoj sali u Ahmićima kazao je da u ovakvoj situaciji čovjek pripremi govor, vodi računa šta će kazati. Međutim, gledajući ovaj ambijent, film, naše majke, očeve… onda čovjek taj papir odbaci. – Ja sam ga odbacio. Govorit ću onako kako ja to osjećam danas, kao i prije 31 godinu. Kada su u pitanju Bošnjaci onda oni ovakve situacije šutke sve podnose i posmatraju. U Bosni se mnoge stvari kažu kada čovjek prešuti. Ali naša je obaveza je da govorimo i opominjemo povijesne pa i pravne činjenice. Govoriti i prenositi istinu je najveći lijek za pomirenje i povjerenje. Istina i samo istina. Ljudi u Vitezu i Srebrenici ne traže osvetu, traže pomirenje bez obzira što u to vrijeme nisu imali pušaka.

OGLAS

Obljetnici je prethodio cijeli niz događaja poput mimohoda, predavanja, predstavljanja knjiga i filmova u organizaciji udruženja iz Ahmića.

OGLAS

U Ahmićima je ponovno ove godine i Mirko Zečević Tadić, bivši pripadnik HVO-a, maloljetni sudionik rata i ratni vojni invalid koji je posljednjih dvadesetak godina posvetio procesu pomirenja. On je već ranije posjetio i Ahmiće i Trusinu, a od ovog prisustva komemoracijama očekuje da se sa njih pošalju poruka mira.

Oglasi
LM