OGLAS
Vrijeme objave: 30.07.23 @ 08:26
OGLAS

Situacija u maloprodajnom sektoru u Njemačkoj ne izgleda dobro. Nakon Scotch & Soda, Görtz i Peek & Cloppenburg, još jedna modna kompanija je u krizi: Gerry Weber.

Kompanija se prije tri godine uspjela spasiti od propasti, ali sada stvari ne izgledaju dobro za proizvođača odjeće iz Hallea u Vestfaliji. Kompanija zatvara 122 poslovnice, pišu njemački mediji.

OGLAS

Maloprodaja se bori za opstanak u 2023. godini. U posljednjih nekoliko mjeseci stizale su vijesti o stečajima, te o finansijskim problemima za niz modnih lanaca poput Peek & Cloppenburga, Galerije Kaufhof, Görtza, Rena i Scotch & Sode. Loše vijesti sada stižu za modni lanac Gerry Weber.

Njemačka modna kompanija sama, ali i kao franšiza, vodi više od 700 trgovina širom svijeta. Firma, osnovana 1973. godine, fokusirana je na žensku odjeću, a zapošljava oko 2.100 radnika.

OGLAS

Kako je firma najavila, slijede promjene u poslovanju. Namjeravaju zatvoriti neprofitabilne poslovnice i ukinuti radna mjesta.

OGLAS

Gerry Weber International AG podnio je zahtjev sudu u Essenu za pokretanje postupka prema Zakonu o okviru za stabilizaciju i restrukturiranje poduzeća (StaRUG).

OGLAS

Kao razlog restrukturiranja navedena je koronakriza i njezini učinci, ali i rastuća inflacija. Namjeravaju i izlazak s burze.

Gerry Weber Retail GmbH upravlja sa 149 trgovina i 28 prodajnih mjesta u Njemačkoj.

Čak i ako se potražnja za online kupnjom poveća, želi se zadržati maloprodaja.

,,Želimo izgraditi mrežu poslovnica budućnosti, jer čvrsto vjerujemo u tu granu. U isto vrijeme, sada moramo staviti svaki kvadratni metar prostora na test”, objašnjeno je iz firme.

Gerry Weber trenutno ima 171 vlastitu trgovinu i poslovnicu, no jasno je da će se većina poslovnica zatvoriti.

Pogođene su 122 podružnice i 425 zaposlenika. U izjavi koju prenose njemački mediji navodi se kako se firma u budućnosti namjerava više fokusirati na veleprodaju.

Firmi ovo nije prva finansijska kriza. Početkom 2019. matično društvo podnijelo je zahtjev za insolventnost u samoupravnom postupku.

U okviru insolventnosti provedeno je restrukturiranje koje je dovelo do zatvaranja 120 poslovnica u Njemačkoj. Stečajni postupak je zatvoren otprilike godinu dana nakon što je otvoren sudu u Bielefeldu, prenosi Avaz.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM