viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 07.08.23 @ 10:16
OGLAS

Prosjačenje je problem mnogih lokalnih zajednica u BiH. To se svakako odnosi i na područje općine Vitez gdje se na lokalnim ulicama može uočiti veliki broj prosjaka, mahom djece. Na viteškim ulicama i javnim prostorima ispred ustanova, institucija i trgovačkih centara konstantno su prisutni prosjaci različite životne dobi. Ipak najuočljivija su djeca. Svi oni traže sitni novac. Građani, svatko iz svojih razloga, empatije ili uvjerenja da je važno dati novac, rijetko odbiju ruku koja traži. Postavlja se pitanje, pomažemo li ili podstičemo prosjačenje i iskorištavanje maloljetnika?

OGLAS

Primjetno je da su na ulicama mahom djeca i u najvećem broju iz reda romske populacije. Odrastanje na ulici, skitnja i prosjačenje uništava živote onih kojima se manipulira i koji nerijetko bivaju eksploatirani u svrhu prikupljanja novca za nekoga tko ih na to primorava. Romski nevladin sektor svjestan toga različitim programima i aktivnostima nastoji što veći broj romske djece uključiti u obrazovni sustav. Smatraju da je upravo obrazovanje ključno u rješavanju ovog sve prisutnog problema. Slike djece na ulici govore da rad nadležnih institucija i primjena zakonskih regulativa u praksi i nisu djelotvorni. U rješavanje problema prosjačenja trebalo bi biti uključeno nekoliko institucija, u prvom redu su tu centri za socijalni rad.

“S obzirom na sve češće komentare i pritužbe sugrađana na izraženo prosjačenje, a vjerojatno i iskorištavanje djece koja su dužna sav dobiveni novac predati u ruke nekomu tko ih navodi na prosjačenje, upućujem pitanje Centru za socijalni rad i MUP-u PS Vitez, koje su aktivnosti poduzeli na smanjenju i sprječavanju porasta prosjačenja viteškim ulicama?”, bilo je pitanje općinskog vijećnika Nikole Šarića (HDZ BiH) na prethodnoj sjednici OV-a, a vezano za ovu temu.

OGLAS

Portal Viteški.ba po dobivanju odgovora od strane Centra za socijalni rad i MUP-a PS Vitez navedenom vijećniku, obavijestiti će čitatelje o ovom problemu, prvenstveno jer se odnosi, a očito je, na iskorištavanje djece, ali i zakonskome prekršaju. Nažalost, po mišljenju mnogih, prosjačenje na ulicama je nemoguće u potpunosti iskorijeniti. Sve dok ne budemo imali kvalitetne i provodive socijalne programe, dok sve institucije ne preuzmu potpunu odgovornost, građani će smatrati da davanjem novca, uistinu nekome pomažu.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM