viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
//
Izmjene
Vrijeme objave: 22.08.24 @ 19:51
OGLAS

Stroža pravila za tečnosti i gelove u ručnom prtljagu ponovno će stupiti na snagu u svim zračnim lukama u Europskoj uniji od 1. rujna, priopćila je Zračna luka Frankfurt. U cijeloj EU, putnici će smjeti nositi samo pakovanja do 100 mililitara tečnosti, javlja Belga.

OGLAS

Također, putnici će morati pakovati tečnosti u prozirnu plastičnu vrećicu maksimalnog volumena od jednog litra.

Postojeća sigurnosna pravila za tečnosti i gelove uvedena su 2006. godine. Ona su bila olakšana na nekim aerodromima gdje se prtljag mogao provjeravati pomoću CT skenera, koji koriste tehnologiju razvijenu za medicinske preglede i brzo mogu proizvesti trodimenzionalnu sliku sadržaja torbe, kao na zračnoj luci u Frankfurtu.

OGLAS

Međutim, EU izražava sumnje u pouzdanost novih CT skenera. Zato će od 1. rujna blaža pravila biti ukinuta. Lijekovi i tečna hrana za bebe su izuzeti od novih pravila.

OGLAS

Da li će promjena biti trajna zavisit će od inspekcije o pouzdanosti skenera.

OGLAS

Nova pravila EU i dalje dopuštaju da tečnosti ostanu u ručnom prtljagu tijekom sigurnosnih provjera s novim skenerima.

Međutim, tečnosti i elektronika moraju biti izvađeni i posebno pregledani prilikom provjere s konvencionalnim skenerima, koji se i dalje koriste na mnogim zračnim lukama u EU.

To je slučaj na zračnoj luci u Bruxellesu, na primjer, gdje se ništa neće promijeniti. Zračna luka u Zaventemu ne koristi nove CT skenere za prtljag i uvijek je primjenjivao stroža pravila za tečnosti i gelove.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM