viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 19.05.23 @ 08:43
OGLAS

Splitsko Gradsko vijeće je u noći s četvrtka na petak, nakon iscrpljujućega petnaestosatnog zasjedanja, prihvatilo odluku o javnom redu i miru na području Splita po kojoj će se tokom turističke sezone novčano kažnjavati neprimjerni postupci na javnim mjestima.

OGLAS

Za takvu odluku glasovalo je 15 vijećnika, a jedan je bio suzdržan, 16 prisutnih vijećnika znači da je bio kvorum, jer Gradsko vijeće broji 31 vijećnika.

Kazna od 300 eura

Prema toj odluci s 300 eura kažnjavat će se: konzumiranje alkohola na površini javne namjene (one površine manje 100 metara od škola i vrtića, unutar zone A koja obuhvaća prostor grada unutar baroknih bedema izgrađenih u 17. stoljeću; vršenje nužde na površinama javne namjene, spavanje u parkovima, na travnjacima, trgovima i na drugim površinama javne namjene; konzumacija hrane ili piće na površini javne namjene, zadržavanje u ugostiteljskim objektima nakon kraja radnog vremena.

OGLAS

Prihvaćen je i amandman da se s 300 eura kažnjavaju: penjanje i sjedenje po spomenicima i spomen pločama; ulaženje, penjanje i/ili kupanje u fontanama i nuđenje i ugovaranje usluge taksi prijevoza koja nije unaprijed dogovorena.

OGLAS

Kazna od 150 eura

Kaznom od 150 eura kažnjavat će se povraćanje na površinama javne namjene te građevinski i instalaterski radovi od 14.00 do 17:00 sati te od 22:00 do 7.00 sati radi sprječavanja buke.

OGLAS

Kako je obrazloženo, ova odluka o novčanim kaznama uzima u obzir medijske natpise u prošloj turističkoj sezoni o nepriličnom ponašanju turista na javnim mjestima u Splitu, što je izazvalo zgražanje stanovnika tog grada.

Ovom odlukom, navedeno je u obrazloženju, određuju se prekršaji protiv javnog reda i mira na području grada Splita kojima se na nedozvoljen način remeti javni red i mir, rad ili red života stanovnika, ometa kretanje na ulicama, vrijeđa moral te ugrožava opća sigurnost ljudi i imovine.

Zaštitari koji će pomagati policiji

Najavljeno je i da će uskoro biti raspisan natječaj za angažiranje zaštitara koji će pomagati policiji. 

,,Tokom 90 dana u turističkoj sezoni svaku večer će od 22:00 do 4:00 sati na terenu biti desetak zaštitara kao pomoć policiji”, kazao je zamjenik splitskog gradonačelnika Bojan Ivošević.

Sredstva za financiranje zaštitara, kako je rečeno, osigurat će se iz gradskog proračuna.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM