Zrak u vitezu
OGLAS
//
Nada u pravdu
Vrijeme objave: 20.10.24 @ 15:51
OGLAS

U Bugojnu je na groblju Sultanovići jučer svečano otkriveno spomen obilježje u čast 21 hrvatskog domoljuba, koji su 1993. godine nasilno odvedeni  iz logora Armije R BiH te pogubljeni.

OGLAS

Ceremonija je protekla dostojanstveno, uz prisutnost brojnih članova obitelji nestalih i ubijenih, kao i drugih uzvanika. Ovim činom, žrtva hrvatskih domoljuba iz Bugojna ostaje zauvijek zabilježena, dok potraga za tijelima nestalih i dalje traje. Posmrtni ostaci dvojice branitelja su pronađeni pojedinačno, a prije četiri godine identificirana su tijela četvorice ekshumiranih na Rostovu. Iako su neka tijela pronađena, još uvijek se traga za 15 odvedenih Hrvata. Sa svečanosti je upućena poruka: „Recite nam što se dogodilo s još 15 hrvatskih logoraša koji su također odvedeni u nepoznato.“

Spomen obilježje su otkrili Dijana Strujić, predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih pripadnika HVO-a Bugojno i supruga jednog od nestalih, Branimir Džaja, sin nestalog Nike, te Mara Jezildžić, supruga Frane Jezildžića, čije je tijelo pronađeno prije četiri godine. Veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić također je sudjelovao u ceremoniji.

OGLAS

Zajednička žrtva i snaga zajedništva

Predsjednica Udruge Dijana Strujić je podsjetila na hrabrost i zajedništvo branitelja, naglasivši da će ovo mjesto postati simbol njihovih žrtava. Ovaj projekt podržali su mnogi, a najviše je doprinio Središnji državni ured za Hrvate izvan RH. Zahvaljeno je i vlastima na razini FBiH, županijama, te prijateljima i rodbini. „Ostvarili smo svoj cilj, ali potraga se nastavlja,“ kazala je Strujić za RTV Herceg-Bosne, izražavajući nadu da će sve obitelji pronaći smiraj.

OGLAS

Trajna tuga, ali i ponos

Mara Jezildžić, supruga pronađenog Frane, naglasila je kako će tuga i ponos biti vječni pratitelji svih obitelji. Spomenik je i simbol nade da će preostalih 15 nestalih Hrvata Bugojna biti pronađeni i pokopani zajedno u miru. Spomen obilježje služi i kao podsjetnik da potraga za nestalim Hrvatima neće prestati. Branimir Džaja, sin nestalog Nike, osvrnuo se na težinu odrastanja bez roditelja te izrazio nadu da će istina o sudbini njegovog oca i ostalih nestalih napokon biti otkrivena.

OGLAS

Nada u pravdu

Sjećanje na žrtve i nada u pravdu ostaju živi u cijelom hrvatskom narodu. Još uvijek se očekuje suđenje Dževadu Mlaći i Selmi Cikotiću, a nada se polaže u to da će krvnici progovoriti i otkriti lokacije preostalih tijela. Program na groblju Sultanovići vodila je Jelena Strujić, kći nestalog Mihovila Strujića, a svojim nastupom uveličali su ga članovi klape Grga iz Posušja. Nakon otkrivanja spomenika autora Ante Jurkića iz posavske Tramošnice Donje, u župnoj crkvi služena je misa za poginule i nestale branitelje Bugojna, kao i za sve žrtve Domovinskog rata.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM