viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 12.05.20 @ 12:19

Danas se slavi blagdan sv. Leopolda Mandića. Sveta misa u filijalnoj crkvi u Dubravici je u 17:00 sati. Svetu misu predvoditi će naš bivši župni vikar fra Nikica Tomas, koji je trenutno samostalni vikar u Jajcu.

Sv. Leopolda Mandića zvali su apostolom ispovjedaonice, jer je velik dio svoga života proveo slušajući, odrješujući, savjetujući sve koji bi mu dolazili, privučeni njegovom dobrotom i poniznom mudrošću vjerodostojna svjedoka ljubavi Božje. .

OGLAS

 Rođen je 12. svibnja 1866.g. u Herceg Novom u siromašnoj obitelji, bogato jedino djecom te je, kao osmo dijete među njima, na krštenju primio ime Bogdan. Proveo je sretno djetinjstvo, obilježeno duhovnim životom neobičnim za tako ranu dob, ali i jednostavno (kakav će biti i ostatak njegova života), u kojemu je Isus uvijek zauzimao važno i odlučno mjesto. Stoga nimalo ne čudi njegova odluka nasljedovati Ga do kraja. Boravio je u Padovi, u kapucinskom samostanu, nedaleko bazilike svetog Antuna, živeći jednostavno i skrovito. Oko njega, koji je bio niske građe, prognanik, te krhkog zdravlja, nikada se nije podizala nikakva buka.

OGLAS

Kad je iscrpljen ispovjedničkom službom i bolešću 30. srpnja 1942. preminuo je u Padovi, vjerni ga je narod sa svoje strane odmah proglasio svecem: gradom se poput munje pronijela vijest: “Umro je svetac”. Njegovo se štovanje veoma brzo proširilo po svim zemljama i kontinentima. Blaženim je proglašen 2.svibnja 1976, a svetim 16. listopada 1983. Odlukom Pape Franje neraspadnuto tijelo sv. Leopolda je izloženo štovanju vjernika u Rimu, kasnije i u Hrvatskoj i Sloveniji. Dolaskom njegova tijela u rodni grad Herceg Novi 15. i 16. rujna 2017. ispunjena je i jedna od njegovih posljednjih želja.

OGLAS

Oglasi
LM