viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 28.01.21 @ 18:38

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta 27. siječnja Općinska organizacija SDP BiH Vitez predvođena predsjednikom Ekremom Sarajlićem i predsjednicom Foruma mladih SDP BiH Vitez Elmom Tuco položili su simbolično crvene ruže na mjestu koncentracijskog logora iz 1941. u Kruščici poznatiji kao “Crna kuća”, gdje su ustaški pripadnici zatvarali neprijatelje NDH i time sudjelovali u holokaustu, osuđujući sve zločine jer žrtva nema ime, žrtva je žrtva, stoji u priopćenju OO SDP BiH VITEZ.

Povod za oštru reakciju i osudu JOB-a Vitez izazvao je dio priopćenja u kojem se kaže “ovaj logor je bio aktiviran i tokom 1993. godine, gdje su osuđeni i pojedinci ABiH za zločine nad zarobljenicima hrvatske nacionalnosti”. U svom priopćenju JOB Vitez ističe kako je ovom objavom na Facebook stranici OO SDP Vitez i Ekrem Sarajlić ukaljao obrambeno-oslobodilački rat od 1992. do 1995. godine, poistovjećujući logor iz 1940. godine s pritvorom iz 1993. godine. Na salve uvreda, kritika, dezavuiranja javnosti i pokušaja diskreditacije OO SDP Vitez i predsjednika Ekrema Sarajlića, što se nastavilo pisanjem komentara dežurnih kočničara razvoja bošnjačko-hrvatskih odnosa koji svaki put iznova i u skladu s prigodom nađu razloga da “trljaju sol na ranu“ obiteljima žrtava te koji su i prije nekoliko dana također ustvrdili da je ratni zločin i masakr civila u Križančevom Selu “blistava ratna pobjeda” ponovno je reagirao OO SDP Vitez i Ekrem Sarajlić priopćenjem u kojem traži da mu dopuste da govori istinu. Priopćenje prenosimo u cjelosti:

OGLAS

Orkestriran napad odbacujemo u potpunosti, poklonili smo se žrtvama zločina koji su napravljeni 1941. godine na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta. Sraman pokušaj diskreditacije i blaćenja imena našeg predsjednika ne dopuštamo, posebno ne u kontekstu dovođenja u vezu sa ratom i zbivanjima ’90-ih jer tad nije bio ni rođen. Dovođenje u kontekst osude i pitanja Crne kuće u ratu ’90-ih je sudska presuda, koju moramo poštovati kao i svaku drugu koju je donio sud u Bosni i Hercegovini, kao i Međunarodni sud za ratne zločine u Jugoslaviji u Hagu. Ukoliko se bilo tko pronašao uvrijeđen posebno nakon ove pompe duboka isprika. Bilo kako da se spomene bilo koja tema izazvat će neistomišljenike na djelovanje u političke i nacionalističke svrhe. Ne želim da se moje ime dovodi u bilo kakav kontekst sa nacionalizmom, podmetanjem, negiranjem ili prepakiranjem. Na prostoru Crne kuće smo bili radi i isključivo radi žrtava, kao što smo to uradili i u Ahmićima. Pozivamo da pravosudne institucije kazne sve one koji su se ogriješili o nevinu žrtvu. Ukoliko se netko našao uvrijeđen ovom prilikom mu se ispričavam. Ali dopustit ćete mi da govorim istinu.” kazao je Ekrem Sarajlić.

Podsjećamo javnost da u sudskom predmetu “Crna kuća” postoje pravomoćne i osuđujuće sudske presude za počinjeni ratni zločin nad civilima hrvatske nacionalnosti iz 1993. godine, kao i da je u tijeku sudski proces za počinjeni ratni zločin u Križančevom Selu u Vitezu.

OGLAS
Oglasi
LM