OGLAS
Vrijeme objave: 03.07.24 @ 08:40
OGLAS

Rukometni klub “Jajce” nizom aktivnosti obilježava 70 godina rada i postojanja. U srijedu, 24.7.2024. godine, na stadionu Pijavice u Jajcu planirane su rukometne utakmice juniora, seniora i veterana RK “Jajce” protiv renomiranih ekipa koje će svojim prisustvom uveličati ovaj događaj. Utakmice će se igrati u terminu od 17 do 20 sati.

OGLAS

U večernjim satima, na srednjovjekovnoj jajačkoj tvrđavi, od 21 sat će se održati veliki solistički koncert Jajčanina Aldina Kurića, poznatijeg kao Al’ Dino. Sadržaj ove manifestacije zaključit će se svečanom Skupštinom kluba na kojoj će se zaslužnim pojedincima, veteranima, prijateljima Kluba, kao i dosadašnjim sponzorima i donatorima dodijeliti prigodna priznanja i zahvalnice.

Rukometni klub “Jajce” osnovan je 1954. godine i jedan je od najstarijih sportskih kolektiva u ovom gradu. Klub, prvobitno nazvan “Srednjoškolac”, kasnije je preimenovan u RK “Mladost”. Uz podršku nastavnika fizičke kulture Stanka Vujića, mladi iz Jajca su započeli s igranjem rukometa tražeći aktivnosti tokom hladnih mjeseci. Vujićev doprinos bio je ključan jer je organizovao izgradnju prvog rukometnog terena u Jajcu, angažirajući učenike i nastavnike.

Generacija igrača rođenih između 1940. i 1943. godine postigli su značajne rezultate zahvaljujući odličnom fizičkom pripremom i timskom duhu. Klub je postao poznat po timskoj igri, spremi i inovativnim napadačkim tehnikama.

Usprkos nedostatku opreme i sredstava, RK “Jajce” postao je centar kvalitetnog rukometa zahvaljujući podršci publike i lokalne zajednice. Tim je uspješno osvajao mnoge turnire i takmičenja, postavši uzor sljedećim generacijama rukometaša.

Iako bilježe odlične rezultate u Prvoj ligi BiH, zbog loše finansijske situacije nisu u mogućnosti da naprave veći iskorak. Klub je kroz svoje postojanje iznjedrio mnoge talentovane igrače i trenere koji su predstavljali Jajce, druge klubove, i razne reprezentacije. Među brojnim igračima posebno se ističe reprezentativac BiH, Marko Panić, koji je također zamjenik kapetana naše nacionalne vrste.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM