viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 16.01.24 @ 08:26

Fojnica je jedna od brojnih župa Vrhbosanske nadbiskupije u kojima se broj vjernika konstantno smanjuje od rata. Glavni razlog je u činjenici da je najveći broj Hrvata katolika u ratu iz Fojnice napustio ognjišta.

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u Fojnici su živjela 6.623 Hrvata i činili su više od 40 posto stanovništva u ovoj općini. Popis iz 2013. godine pokazao je da se broj skoro prepolovio te ih je popisano 3.664.

OGLAS

Fojnica se, potvrđuju to podaci i nakon zadnjeg blagoslova obiteljskih kuća, od rata nije nikad oporavila. U župi Fojnica prema podacima prikupljenim nakon posljednjeg blagoslova obiteljskih kuća, stalno žive 1963 vjernika u 984 katoličke obitelji. Preminulih je vjernika u prošloj godini bilo 53, a u matice krštenih upisano je 21 dijete. Njih sedmero sa svojim obitelji ostalo je živjeti u Fojnici. Statistika župe za prošlu godinu potvrdila je višegodišnji trend smanjenja broja katolika u Fojnici.

OGLAS

U usporedbi sa statistikom župe urađenoj prilikom blagoslova kuća nakon Božića 2018. godine, kada je u Fojnici nakon godišnjeg blagoslova popisano 2.613 vjernika i 1.055 obitelji, u Fojnici se u proteklih pet godina broj katolika smanjio za 650 te je u ovoj srednjobosanskoj općini čije se granice poklapaju s granicama župe u proteklih pet godina 71 katolička obitelj manje.

OGLAS
Oglasi
LM