viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 14.09.23 @ 16:28

Predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Mostara i HNŽ-a, na zajedničkoj koordinaciji povodom sramotnog odbacivanja na smetlište fotografija poginulih branitelja, pripadnika MUP-a, donijeli su zajedničke zaključke kojim apeliraju mjerodavne institucije na poduzimanje potrebnih aktivnosti  u očuvanju digniteta Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na području Mostara, koji iza sebe ima teške godine rata jer se branio od agresorske vojske, grad koji iza sebe ima strašni urbicid, podnio je veliku žrtvu jer dade najbolje sinove za svoju slobodu. Svaki ljudski život veliki je gubitak,  ali kada se život dadne za slobodu, ta je vrijednost nemjerljiva, obvezujuća i sveta. Mi preživjeli dužni smo je čuvati i s dostojanstvom prenijeti djeci učeći ih i odgajajući u duhu vjere, s nacionalnim ponosom i opredjeljenjem za istinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činom odbacivanja uspomene, rušenjem dostojanstva i obezvrjeđivanjem žrtve ponižavajući je odnos prema obiteljima poginulih branitelja i svim braniteljima Domovinskog rata. Bol gubitka najmilijih je neprolazna, a mi suborci s trajnim ožiljcima osjećamo u svojim srcima da je otišao i dio nas s njihovim životima.

Tražimo od MUP-a HNŽ da pokrene istragu o utvrđivanju činjenica kako su slike dospjele na smetlište, kazne odgovorne osobe te pripreme prostor, vrate i izlože slike, koje su nekad se i nalazile u prostorijama unutar zgrade MUP-a HNŽ, kao spomen na one koji dadoše živote za sve nas.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo ovaj primjer pokazuje potrebu koju već godinama iskazujemo, a riječ je o Muzeju Hrvatskog vijeća obrane planiranog u vojarni „Stanislav Baja Kraljević“ Rodoč, u kojem će se nalaziti spomen soba s posvetom svim poginulim braniteljima, gdje će biti sačuvane fotografije i podaci te elektronski obrađeni i prikazivani prilikom posjete.

Potičemo širu javnost na njegovanje kulture sjećanja, a to mogu sudjelovanjem na zajedničkim obljetnicama koje organiziraju udruge proistekle iz Domovinskog rata, angažiranosti u zajedničkom doprinosu, a posebno njegovanjem istine i prenošenjem na generacije koje dolaze.

Oglasi
LM