viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 10.08.23 @ 16:26
OGLAS

Hercegovački vinogradari kažu da u posljednjem desetljeću ne pamte težu godinu – prinosi su ponegdje umanjeni i do 50 posto.

OGLAS

Ove godine sve se urotilo protiv vinogradara od kišnog proljeća, preko toplotnog vala u srpnju, do padalina u kolovozu.

Zbog nepovoljnog vremena i kašnjenja u dozrijevanju i berba će početi kasnije. Plamenjača je ove godine desetkovala vinograde, a s toplotnim valovima uslijedila je i pepelnica, prenosi RTRS. 

OGLAS

,,U posljednjih deset godina sigurno nismo imali ovako tešu i izazovnu godinu”, kaže agronom Igor Dabić.

OGLAS

Nepovoljne vremenske prilike su zahtijevale više tretiranja, a u krajnjoj liniji manji prinos i skuplju proizvodnju. Poljoprivrednici u Hercegovini kažu – u godini kada rodi sijeno i med, neće biti grožđa i vina.

OGLAS

Ove godine se to i obistinilo. U vinogradima u kojima na vrijeme nisu provedene sve zaštitne mjere rod grožđa bi mogao da bude manji i do 50 posto. ,,Čak i oni koji su sve radili kao treba, mogu očekivati 30 do 40 posto manje roda”, kaže Dabić.

I oni kupuju grožđe kako bi proizvodili vino ili rakiju morat će šire otvoriti novčanik – vranac koji se lani prodavao po 1,50 ove godine bit će dvije marke po kilogramu. I ostale sorte bit će skuplje najmanje 30 posto. Već sada je izvjesno da će i čaša vina kojom će se nazdravljati za zimske praznike biti skuplja nego do sada.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM