viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 15.09.23 @ 08:10

Cijene hrane i dalje su izrazito visoke i nose više od polovine troška u potrošačkoj košarici koja je za kolovoz dostigla rekordnih tri tisuće i 300 maraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A nakon što su u Srbiji smanjene cijene velikog broja prehrambenih proizvoda, i u Republici Srpskoj na pomolu je ograničavanje cijena domaćih proizvoda. Analitičari ocjenjuju kako entitetske vlade imaju alate da smanje cijene hrane, te da se to davno moglo postići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Federaciji je na snazi odluka o ograničenju marži na osnovne prehrambene proizvode, i kažu da nemaju zakonskog osnova drugačije djelovati. Cijene hrane i dalje su izrazito visoke i nose više od polovine troška u potrošačkoj kšarici koja je za kolovoz dostigla rekordnih tri tisuće i 300 maraka, javlja BHRT.

Po ugledu na Srbiju i u Republici Srpskoj je najavljena akcija smanjenja cijena hrane domaćih proizvoda i tim povodom je najavljen sastanak ministra trgovine i turizma sa predstavnicima trgovačkih lanaca kako bi se vidjelo u kojem postotku se cijene domaćih proizvoda mogu sniziti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U akciju će biti pozvani da se uključe, pored trgovačkih lanaca i proizvođači i distributeri, a sve nakon što se vidjelo da ograničavanje marži na osnovne životne namirnice i nije puno utjecalo na smanjenje cijena hrane. U Republici Srpskoj ovo je nastavak akcije Društveno“ odgovorno“ iz lipnja ove godine.

U Udrugama potrošača kažu da je i bilo vrijeme i da treba pratiti ono što se događa u regiji, pa da dođe i kod nas do smanjenja cijena bar dijela proizvoda.

Analitičari su ocijenili da je vlastima u Bosni i Hercegovini odavno na raspolaganju veliki broj alata kojima bi izvršili pritisak na smanjenje cijena.

Građani pozdravljaju najavu akcije, dok su neki i skeptični.

Oglasi
LM