viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 15.09.23 @ 08:10

Cijene hrane i dalje su izrazito visoke i nose više od polovine troška u potrošačkoj košarici koja je za kolovoz dostigla rekordnih tri tisuće i 300 maraka.

A nakon što su u Srbiji smanjene cijene velikog broja prehrambenih proizvoda, i u Republici Srpskoj na pomolu je ograničavanje cijena domaćih proizvoda. Analitičari ocjenjuju kako entitetske vlade imaju alate da smanje cijene hrane, te da se to davno moglo postići.

OGLAS

U Federaciji je na snazi odluka o ograničenju marži na osnovne prehrambene proizvode, i kažu da nemaju zakonskog osnova drugačije djelovati. Cijene hrane i dalje su izrazito visoke i nose više od polovine troška u potrošačkoj kšarici koja je za kolovoz dostigla rekordnih tri tisuće i 300 maraka, javlja BHRT.

OGLAS

Po ugledu na Srbiju i u Republici Srpskoj je najavljena akcija smanjenja cijena hrane domaćih proizvoda i tim povodom je najavljen sastanak ministra trgovine i turizma sa predstavnicima trgovačkih lanaca kako bi se vidjelo u kojem postotku se cijene domaćih proizvoda mogu sniziti.

OGLAS

U akciju će biti pozvani da se uključe, pored trgovačkih lanaca i proizvođači i distributeri, a sve nakon što se vidjelo da ograničavanje marži na osnovne životne namirnice i nije puno utjecalo na smanjenje cijena hrane. U Republici Srpskoj ovo je nastavak akcije Društveno“ odgovorno“ iz lipnja ove godine.

U Udrugama potrošača kažu da je i bilo vrijeme i da treba pratiti ono što se događa u regiji, pa da dođe i kod nas do smanjenja cijena bar dijela proizvoda.

Analitičari su ocijenili da je vlastima u Bosni i Hercegovini odavno na raspolaganju veliki broj alata kojima bi izvršili pritisak na smanjenje cijena.

Građani pozdravljaju najavu akcije, dok su neki i skeptični.

Oglasi
LM