viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 15.08.23 @ 20:00
OGLAS

Prvih stotinu dana rada Federalnog ministarstva kulture i športa mandata na čelu s ministricom Sanjom Vlaisavljević obilježile su aktivnosti kojima je započelo otvaranje Ministarstva prema javnosti.

Iako nema ustavne ovlasti temeljem kojih bi moglo mijenjati i redefinirati kulturnu politiku Federacije BiH, Ministarstvo je otvorilo vrata svima kojima je namijenjeno. Održani su brojni radni sastanci s najrazličitijim akterima kulturne, sportske i scene koja se odnosi na mlade, navodi se u brošuri u kojoj su objedinjene najznačajnije aktivnosti Ministarstva u navedenom razdoblju.

OGLAS

Imajući u vidu značaj kulture u najširem smislu Ministarstvo je pokrenulo inovativne aktivnosti – organiziranje kulturnih događaja s ciljem povezivanja svih aktera u Federaciji kako bi osnažilo mostove kulturne suradnje.

OGLAS

Imajući u vidu ovaj, sasvim novi pristup, organizirana je izložba posvećena arhitekti Josipu Pospišilu ispred zgrade Ministarstva. Njegovi radovi pohranjeni u arhivi Ministarstva konačno su ugledali svjetlost dana i postali dostupni svim znatiželjnicima. Tokom otvaranja izložbe upriličen je svojevrstan ulični glazbeni performans u kojem su sudjelovale glazbenice Simfonijskog orkestra iz Mostara i glazbenica iz Sarajeva. Napravljen je plan ovakvih i sličnih aktivnosti da bi kultura postala sastavni dio ulica, gradova, trgova i drugih javnih prostora, a koje će Ministarstvo realizirati kao za posebnu kategoriju svoga rada.

OGLAS

Javno predstavljanje sportaša

,,Ne možemo mijenjati zakone, ali možemo odnos prema kulturi i umjetnosti. Odnos prema sportu nije samo sustav aktivnosti kojim se dodjeljuje financijska potpora radu klubova, saveza i pojedinaca, nego i javno predstavljanje sportaša u svjetlu njihovih odličja, nagrada, uspjeha. Njihov put uspjeha bit će motivacijske priče za mlađe koji će učiti od njih i koji će im biti uzori. Cilj ovih aktivnosti jest približiti djecu i mlade sportašima, naučiti ih vrijednostima sportskog duha i konačno kreirati kulturu sportskih vrijednosti koje neće biti izuzetak nego pravilo među djecom i mladima. Dodjela nagrada uspješnim sportašima neće biti samo čin potpisivanja ugovora o dodjeli financijskih sredstava nego čin slave i promocije onih koji slave ime Bosne i Hercegovine”, navedeno je u brošuri Federalnog ministarstva kulture i športa.

Istaknuto je da Ministarstvo priprema i sasvim novi oblik financijske pomoći umjetnicima kroz transfer mobilnosti kojim će biti olakšana prohodnost umjetnika i umjetnica na sve destinacije unutar BiH na kojima mogu predstaviti svoj rad i osnažiti kulturu.

Internet stranica, koja je ogledalo Ministarstva, je u cijelosti redizajnirana. Četverojezični sadržaji svakodnevno prikazuju rad djelatnika koji neumorno rade i kreiraju nove ideje kojima bi doprinijeli izlasku Ministarstva pred pogled javnosti, što bi trebao biti cilj svake institucije: položiti račun očima javnosti o svakoj aktivnosti koja se realizira. Poseban naglasak stavljen je na interventna sredstva koja su na raspolaganju svima onima kojima je financijska potpora nužna uslijed neočekivanih situacija zbog kojih njihov rad može biti onemogućen ili usporen.

Timski rad

Dodaje se da u sklopu Federalnog ministarstva kulture i športa djeluju i četiri fondacije čiji rad treba u cijelosti inovirati, posebno imajući u vidu Fondaciju za kinematografiju koja mora biti otvorena kako prema onima koji počinju svoj rad u ovoj oblasti tako još i više prema onima koji su proslavili ime BiH u Europi i svijetu, rad ove Fondacije mora biti most koji spaja filmske djelatnike i ohrabruje mlađe.

Filmski Centar Sarajevo jedna je od institucija filma i umjetnosti kojoj treba dati punu potporu za veliki doprinos čuvanju ogromne arhivske filmske građe kao i ostalim aktivnostima koje Centar realizira. Iz Ministastva najavljuju oživljavanje zbornika znanstvenih tekstova „Naše starine“ kao i „Dane europskog naslijeđa“ u sasvim novom svjetlu.

,,Sve aktivnosti Ministarstva oslonjene su na timski rad i punu uključenost svih uposlenika, a koji svakodnevno dobiva nove dimenzije. Međusobno uvažavanje, razmjena ideja, valjana raspodjela zadataka i kontinuirana komunikacija jesu put kojim Ministarstvo može doprinijeti osnaživanju kulture, športa i mladih u Federaciji BiH. Možda ja griješim, možda ste vi u pravu, ali samo zajedničkim nastojanjima možemo dosegnuti uspjeh. Ovo je moto pod kojim će ovo Ministarstvo raditi u narednom razdoblju”, navela je, između ostalog, Vlaisavljević u uvodnoj riječi brošure.

U “Prvih 100 dana” ministrica Sanja Vlaisavljević sastala se s predstavnicima nekih od najznačajnijih institucija kulture u BiH, predstavnicima filmskih i kazališnih festivala, udruženja i brojnih filmskih djelatnika te prisustvovala brojnim kulturnim manifestacijama širom FBiH. Nekoliko radnih sastanaka s kulturnim djelatnicima Ministarstvo je iniciralo s ciljem nadilaženja otvorenih pitanja, za početak kroz konstruktivne razgovore, a potom i uspostavljanje konkretnijeg plana djelovanja. Provedena je procedura odabira prijedloga projekta, povjerenika i institucije organizatora projekta iz FBiH, za sudjelovanje BiH na Bijenalu suvremene umjetnosti u Veneciji 2024. godine. Stručno Povjerenstvo za odabir prijedloga projekta, povjerenika i institucije iz FBiH za sudjelovanje BiH na 60. Venecijanskom bijenalu suvremene umjetnosti 2024., odabralo je projekt Sveučilišne galerije Sveučilišta u Mostaru pod nazivom: “Mjera mora”, umjetnika Stjepana Skoke i povjerenika i kustosa Marina Ivanovića.

900.000 KM za institucije znanosti i kulture od značaja

Realiziran Transfer za institucije znanosti i kulture od značaja za BiH – utrošeni proračun je 900.000 KM. Podržano je 28 institucija kulture. Realiziran “Transfer za kulturu od značaja za Federaciju BiH” – utrošeni proračun: 1.380.000 KM. Podržano je 298 projekata od kojih: 111 kulturnih manifestacija i glazbenih festivala 13 filmskih festivala i projekata koji se odnose na filmsku djelatnost 28 pozorišnih festivala i predstava te projekata baletne i plesne umjetnosti 50 folklornih i etno festivala te smotri folklora u zemlji i inozemstvu 23 projekta likovne djelatnosti i izložbe 28 projekata književne, knjižničarske i muzejske djelatnosti sedam kulturnih projekata usmjerenih na osobe s poteškoćama u razvoju, nacionalne manjine te brojni drugi projekti u oblasti kulture.

Realiziran Transfer za kulturno-povijesno nasljeđe – utrošeni je proračun: 588.000 KM. Podržano je 62 projekta od kojih 46 projekata za izvođenje radova i zaštitu javnih objekata kulture koji imaju status nacionalnog spomenika pet projekata za izvođenje radova za zaštitu stambenih objekata koji imaju status nacionalnog spomenika 11 projekata zaštite nekropola sa stećcima i izvođenje radova za zaštitu arheoloških nalazišta značajne kulturne baštine.

U “Prvih 100 dana” u Ministarstvu su organizirani sastanci ministrice Vlaisavljević s predstavnicima nekih od najznačajnijih sportskih institucija, predstavnicima Olimpijskog komiteta BiH, Paraolimpijskog komiteta BiH te predstavnicima državnih i entitetskih saveza i sportašima koji su ostvarili značajnije sportske rezultate u proteklom razdoblju.

Vlaisavljević je organizirala sastanak s ministrom kulture i športa Županije Sarajevo Kenanom Magodom na kojem je dogovorena i na kraju riješena rekonstrukcija i adaptacija službenih prostorija Paraolimpijskog komiteta BiH. U pripremi je dodjela nagrada po Uredbi o određivanju kriterija za dodjeljivanje nagrada sportašima, sportskim radnicima i sportskim udruženjima iz FBiH za ostvarene vrhunske sportske rezultate na međunarodnim natjecanjima.

Financiranje Paraolimpijskog komiteta

Ministrica je potpisala i Ugovor o financiranju Paraolimpijskog komiteta BiH. Povod sastanka je bio potpisivanje Ugovora o financiranju programskih aktivnosti i rada Paraolimpijskog komiteta BiH, koje će Federalno ministarstvo kulture i športa podržati s iznosom od 50.000 KM.

Realiziran je Transfer za sport od značaja za FBiH Utrošeni proračun: 1.970.000 KM. Podržan je 161 projekt od kojih: 111 sportskih objekata za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje 26 sportskih saveza, 24 sportska saveza i kluba osoba s invaliditetom.

Vlaisavljević je prisusustovala konferenciji “Korak po korak do boljih politika prema mladima u FBiH” tokom koje je poslala poruku o važnosti stvaranja ambijenta u BiH koji će mladima omogućiti potrebne uvjete za kvalitetan i prosperitetan život te istaknula važnost da u što skorijem roku budu načinjeni prvi koraci ka izradi Strategije za mlade u FBiH kao okvirnog dokumenta koji će pomoći svima nama da napravimo dobre, pozitivne promjene za mlade, a koja se do sada nikada nije kreirala. Realiziran je Transfer za mlade – utrošeni proračun: 290.000 KM. Podržano je 63 projekta za istraživanje, formiranje, promoviranje i realizacije politika prema mladima u FBiH. Nastavljena suradnja Ministarstva s Vijećem mladih FBiH te je u narednih mjesec dana planirano potpisivanje ugovora o sufinanciranju njihovog rada u iznosu od 30.000 KM.

Zavod za zaštitu spomenika, koji djeluje u sastavu Ministarstva, vrijedno radi na obavljanju poslova iz svojih nadležnosti, a putem organizacijskih jedinica: Odjel za informacijsko-dokumentacijske i opće poslove Odjel za znanstveno-istraživački rad Odjel za operativno-tehničku zaštitu. U “Prvih 100 dana“ Zavod je izdao 28 suglasnosti za izvoz umjetnička djela i 54 stručna mišljenja o aktivnostima koje se odnose na zaštitu kulturnih dobara.

U Ministarstvu organizirano 40 radnih sastanaka s djelatnicima iz nadležnosti kulture, sporta i mladih. Izdano 25 suglasnosti za organiziranje međunarodnih sportskih manifestacija na području FBiH.

Interventna sredstva

Ministrica Vlaisavljević potpisala je Ugovore o financiranju s korisnicima interventnih sredstava.

Poseban naglasak ove godine je stavljen na interventna sredstva koja su na raspolaganju onima kojima je financijska potpora nužna uslijed neočekivanih situacija zbog kojih njihov rad može biti onemogućen ili usporen.

Povjerenstvo za raspodjelu interventnih sredstava za transfere u 2023. uzelo je u obzir kriterije hitnosti, nepredviđenosti i specifičnosti programa svih pristiglih aplikacija te u “Prvih 100 dana” financijska sredstva dodijelila: 20.000 KM Paraolimpijskom komitetu BiH za rekonstrukciju i adaptaciju prostora Komiteta; 10.000 KM Udruženju Karate klub IPPON za službeno Natjecanje karate reprezentativki BiH, Nejre i Emine Sipović; 4.000 KM Atletskom savezu osoba s invaliditetom za sudjelovanje na Svjetskom paraatletskom prvenstvu u Parizu 2023.; 2.400 KM Tavla savezu BiH za sudjelovanje backgammon reprezentacije BiH na svjetskom prvenstvu 2023.; 6.000 KM Streljačkom klubu Sarajevo za sudjelovanje na ISSF Svjetskom prvenstvu u streljaštvu u Azerbejdžanu 2023.; te 4.000 KM Udruženju Rudarska muzika Kakanj za sudjelovanje na Međunarodnom folklornom festivalu “Ohridsko sunce” u Sjevernoj Makedoniji, navedeno je, između ostalog, u brošuri o najznačajnijim aktivnostima Ministarstva u prvih 100 dana mandata ministrice Vlaisavljević.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM