viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 01.06.23 @ 17:09
OGLAS

Zenički rudari ni danas nisu sišli u svoje jamske pogone, a nakon prozivke i za drugu smjenu ponovno su se zaputili kući, potvrdio je predsjednik Sindikata Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica Elvedin Avdić.

Rudari su u radničkom neposluhu, u koji su stupili u četvrtak, 25. svibnja, već punih sedam dana.

OGLAS

,,Nas ipak ima skoro 900, plus članovi naše obitelji, a zadnji smo novac dobili još 19. travnja. Bila je to nepotpuna plaća iz ožujka, od koje su nam odbili rate kredita, ali ih nisu i uplatili bankama pa su nam banke ponovno uzele novac. Već je na naplatu stigla i druga rata, ljudima su blokirane i kartice”, kaže Avdić.

OGLAS

Proizvodni radnici, kako navodi, nisu prihvatili da potpišu anketne listiće koje su im iz menadžmenta poduzeća dostavili kako bi evidentirali tko želi raditi.

OGLAS

,,To su potpisivali samo radnici koji su zaposleni u uredima, ali jamske radnike nitko ne može natjerati da rade bez plaće”, poručio je Avdić, pozvavši predstavnike Federalne vlade i JP EPBiH da im se obrate i priopće što su odlučili.

Zenički rudari, dodaje, imaju potporu Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji je najavio moguću radikalizaciju.

,,Upravo sam se čuo s predsjednikom Sinanom Husićem, koji je najavio da će sutra na adrese Vlade FBiH i JP EPBiH poslati dopis te tražiti da se odrede o situaciji u RMU Zenica. Vjerojatno od ponedjeljka, 5. lipnja u svim rudnicima Koncerna EPBiH ponovno će biti organiziran jednosatni štrajk upozorenja. Mi ne tražimo ništa osim plaća, koje su nam obvezni isplatiti na osnovu Kolektivnog ugovora i Ugovora o radu”, kaže Avdić.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM