viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 01.07.23 @ 10:23
OGLAS

Grad Jajce danas otvara svoja vrata za glumce i ljubitelje kazališta. Počinju 42. Kazališne igre BiH, najznačajniji kazališni kulturni događaj u Bosni i Hercegovini. Ceremoniju otvaranja Igara možete gledati na BHT1 od 18.00 sati. U osam dana, od 1. do 8. srpnja 2023. godine u Jajcu, na daskama Kazališne dvorane Doma kulture, u natjecateljskom programu, bit će prikazano sedam predstava. Ključ grada Jajca ove godine, tijekom festivalskih dana, brižno će čuvati bosanskohercegovački glumac i dugogodišnji sudionik Kazališnih igara u Jajcu Senad Bašić.

Predsjednica žirija 42. Kazališnih igara BiH je glumica i dugogodišnja kazališna radnica Hasija Borić-Stojić. Najznačajniji kazališni kulturni događaj u Bosni i Hercegovini Kazališne igre BiH, 42. po redu, otvara predstava Ljetopis o kralju Tvrtku Jasmina Imamovića u režiji Dine Mustafića i izvedbi BKC Sarajevo. Na sceni Doma kulture Jajce, u natjecateljskom dijelu, bit će izvedeno 7 predstava:

OGLAS

1.LJETOPIS O KRALJU TVRTKU, Jasmin Imamović, režija Dino Mustafić, BKC Sarajevo

OGLAS

2.TRI DANA ILI USPON I PAD GOSPODINA B, Roman Sikora, režija Tanja Miletić Oručević, BNP Zenica

OGLAS

3.SRETNI LJUDI, Nina Mitrović, režija Ivan Leo Lemo, HNK Mostar

4.IVANOV, A.P. Čehov režija Paolo Magelli, Narodno pozorište Sarajevo

5.GOSPOĐICA, Ivo Andrić, režija Đurđa Tešić, Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka

6.DJELIDBA, Skender Kulenović režija Miralem Zupčević, Narodno pozorište Tuzla

7.PERZEIDE, Emina Kovačević, režija Karmen Obrdalj, Narodno pozorište Mostar. Kazališne igre u Jajcu će i ove godine, kroz prateći program promovirati kazališnu i likovnu umjetnost, rad kazališnih radnika i sve to propratiti glazbenim i poetskim sadržajima, a neki od programa bit će posvećeni zaslužnim umjetnicima koji nisu među živima. Ovogodišnji prateći program bit će posvećen mladima kroz radionice glume, govora i pokreta koje vodi profesor Hasan Zahirović, predstavu za djecu “Razbibriga”, promociju Zbornika studentskih radova i tekstova domaćih mladih pisaca. Osim toga, bit će izložba radova autorke Amine Abdičević posvećena Rejhanu Demirdžiću, dokumentarni film “Ritmovi i boje nemira – Collegium Artisticum 1939. – 1941” autorice Saide Mustajbegović i promocija knjige “Bosanskohercegovačka teatrologija nakon Drugog svjetskog rata” autorke Tine Laco.

Također će biti upriličena i izložba slika Mehe Čauševića u Gradskoj galeriji, čime se želi promovirati ova važna institucija u Jajcu kao i samog umjetnika i njegova djela.nNakon svake predstave bit će upriličeni okrugli stolovi kritike, koje će voditi Zoran Mlinarević. Igre će biti zatvoren predstavom “Cosa Nostra”, u kojoj igraju Minka Muftić i Belma Salkunić, i bit će odigrana u čast nagrađenih.

Vrata grada Jajca od 1. do 8. srpnja, bit će otvorena za sve glumce, kazališne umjetnike, ljubitelje i zaljubljenike u kazalište i umjetnost uopšte. Organizator Kazališnih igara BiH je JU “Dom kulture Jajce”, a generalni pokrovitelj Općina Jajce. BHT1 će direktno prenositi svečanost otvaranja Igara, dok će ostali sadržaji biti praćeni u okviru specijalnog programa BHT.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM