viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 20.02.24 @ 15:33

Irfan Peljto, najbolji bosanskohercegovački sudac, prije sedam dana prekrojio je knjige povijesti jer je postao prvi arbitar iz naše zemlje koji je sudio nokat fazu Lige europskih prvaka.

Sarajlija je dijelio pravdu na meču Leipzig – Real Madrid (0:1), a o njegovoj odluci iz druge minute meča na Red Bull Areni pričalo se danima. Nakon kornera domaćih, na odbijenu loptu natrčao je Xaver Schlager, šutirao je, lopta dolazi do Benjamina Šeška, a ovaj glavom pogađa mrežu Kraljeva.

OGLAS

Ipak, pomoćni sudac Senad Ibrišimbegović odmah je podigao zastavicu i signalizirao nedozvoljenu poziciju. Slovenac nije bio u zaleđu poziciji, ali jeste njegov suigrač Benjamin Henrichs koji je imao kontakt s golmanom Reala. Nakon konsultacija sa VAR sobom, Peljto je podigao ruku u zrak i pogodak je poništen. Nijemci su kiptali od bijesa, ali uzalud jer je odluka bh. sudaca bila ispravna.

OGLAS

Potvrda je stigla i iz Europske nogometne federacije (UEFA). Kako neslužbeno doznaje Faktor iz izvora bliskih Nogometnom savezu BiH, u bh. kuću nogometa stigao je izvještaj u kojem je suđenje trojke iz BiH predvođene Peljtom ocijenjeno odličnim!

OGLAS

Sada je i onim koji su ga prozivali jasno da je Peljto ispravno postupio što je poništio pogodak njemačkom klubu jer je u ovom slučaju bilo u pitanju “utjecaj s dodirom”. Na snimku se može vidjeti kako je Henrichs gurnuo golmana Reala. I to je ključna stvar.

Jednostavnije rečeno – da se igrač Leipziga zaustavio i dao do znanja da neće sudjelovati u akciji, a da je golman naletio na njega, gol bi trebao biti priznat. Ovako, Peljto i Ibrišimbegović su ispravno postupili jer se igrač Leipziga kretao, želio je sudjelovati u akciji, a to je nedozvoljena, offside pozicija. Sigurno je da UEFA izvještaj dodatni vjetar u leđa Peljti i pomoćnicima, te da ćemo ih, nadamo se, gledati i u samoj završnici UEFA natjecanja. Na meču Leipzig – Real pokazali su da zaslužuju svjetla najveće nogometne pozornice.

Oglasi
LM