viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 24.04.24 @ 07:41

Izvanredna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine održana je danas, na zahtjev članice Predsjedništva Željke Cvijanović, s jednom točkom dnevnog reda – stav Predsjedništva BiH u vezi s apliciranjem Kosova za članstvo u Vijeće Europe.

Denis Bećirović je glasao ‘za’, Željko Komšić je ‘suzdržan‘, a Željka Cvijanović je glasovala ‘protiv‘. – Smatram da treba glasovati „ne“. Ukoliko želimo konzistentno nastupati na međunarodnom planu, onda moramo poštovati stavove naših institucija, to nije stav pojedinačnog opredjeljenje veleposlanika, volonterizam ili krajnje nepoštovanje države – kazala je Cvijanović na tiskovnoj-konferenciji nakon izvanredne sjednice Predsjedništva BiH.

OGLAS

Navela je da današnje „šaroliko“ glasovanje jasno pokazuje da je Bosna i Hercegovina u problematičnoj situaciji po mnogim pitanjima.

OGLAS

– Ovo je samo jedno od pitanja kojima se bavimo. Čitav je slijed događaja koji pokazuju nedosljednosti i gdje veleposlanici ne poštuju Predsjedništvo. Ministarstvo vanjskih poslova često daje instrukcije veleposlanicima bez da je pitalo Predsjedništvo za mišljenje ili da je uvažilo različita mišljenja nas tri člana Predsjedništva – smatra Cvijanović.

OGLAS

Parlamentarna skupština Vijeća Europe dala je prošlog tjedna zeleno svjetlo za članstvo Kosovu u to vijeće, nakon što je glasovalo 131 od 171 prisutnog člana, 29 je bilo protiv, 11 je bilo suzdržano.

Predstavnici Bosne i Hercegovine u Vijeću Europe nisu bili jednoglasni po tome (Branislav Borenović (PDP), Sabina Ćudić (NS), Saša Magazinović (SDP) i Snježana Novaković Bursać (SNSD)). Borenović i Novaković Bursać glasovali su ‘protiv‘, a Ćudić i Magazinović su glasovali ‘za‘ ulazak Kosova u Vijeće Europe. Peti član iz BiH Darijana Filipović (HDZ) nije otputovala na sjednicu VE.

Oglasi
LM