viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 10.09.23 @ 08:04

Podstanarstvo ili kredit – pitanje je na koje svi imaju različit odgovor. Brojni su mišljenja kako je bez obzira na sva opterećenja i velike financijske izdatke, biti “svoj na svome” bolje rješenje nego biti podstanar, piše Večernji list BiH. Međutim, rijetki su oni koji od ušteđevine mogu kupiti nekretninu pa većina, barem kada je riječ o BiH, posežu za podizanjem kredita, a sigurni vlasnici postaju tek nakon što isplate novac koji su zadužili od banke.

Za razliku od stanovnika BiH i regije, kojima je posjedovanje nekretnina “pod moranje”, stranci nemaju toliku potrebu posjedovati nekretninu, nego žive u unajmljenim stanovima. Kako se, zapravo, kreću cijene u svjetskim metropolama, prikazano je Pixsellovoj infografici u kojoj stoje prosječne cijene, ali i kako su se kretale u odnosu na lani. U posljednjih godinu dana cijene su porasle, najviše u Budimpešti – za 43 posto pa u Lisabonu i Portu za 25 posto, a u Amsterdamu 18 posto. Najskuplji je, stoji u podacima, najam stana u Lisabonu s prosječnom stanarinom od 2500 eura (oko 4890) mjesečno. Po visini stanarine Lisabon slijede Amsterdam, Pariz i München. Oni koji žive u glavnom gradu Nizozemske, Amsterdamu, koji je važno gospodarsko i kulturno središte ove države, za najam stana prosječno izdvajaju 2300 eura (oko 4500 KM). Mjesečna stanarina u najvećem, a ujedno i glavnom gradu Francuske, Parizu, stoji 1802 eura ili oko 3500 KM. München također visoko drži ljestvicu kada je riječ o stanarini. No, to i ne čudi s obzirom na to da je glavni grad savezne pokrajine Bavarske te, nakon Berlina i Hamburga, treći grad po broju stanovnika u Njemačkoj. Također, slovi i za jedno od najvažnijih gospodarskih, prometnih i kulturnih središta države, a svi oni koji žive u ovom gradu mjesečno za najam stana izdvajaju 1755 eura ili oko 3430KM. U glavnom gradu Austrije, Beču, koji zovu i grad snova, mjesečno se za stanarinu izdvaja 1181 euro ili oko 2300 KM. Grad koji godišnje posjeti približno milijun turista glavni je grad Mađarske. Kako je prikazano u podacima, jednosoban stan u Budimpešti stoji 1100 eura, odnosno 2150 KM. Nešto više novca izdvajaju stanovnici glavnog grada Italije. U Rimu, kažu putoholičari, jednom od najljepših gradova na svijetu, za jednosoban stan mjesečno se izdvaja 1650 eura ili oko 3230 KM.

OGLAS

Budući da u podacima nisu prikazane cijene najma stanova u glavnom gradu BiH, ali ni Hrvatske i Srbije, provjerili smo koliko se razlikuju od svjetskih metropola. Kako pokazuju podaci Numbea, najveće svjetske baze koja prikazuje troškove života, za stan u središtu Zagreba prosječno je potrebno izdvojiti 635 eura, a preračunamo li taj iznos u marke, dolazimo do iznosa od oko 1240 KM. Za jednosoban stan u središtu Beograda, glavnog grada Srbije, potrebno je oko 730 eura ili oko 1430 KM. Za najam stana u Sarajevu potrebno je znatno manje novca. Kako pokazuju podaci Numbea, jednosoban stan u središtu Sarajeva stoji oko 270 eura, što je oko 530 KM. Iako bh. građani izdvajaju najmanje novca za najam stana, i dalje je preskup ako uzmemo u obzir da su bh. građani među najsiromašnijim u Europi.

OGLAS
Oglasi
LM