viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 11.12.23 @ 17:21

Svečana sjednica Savjeta za znanost na kojoj su proglašeni laureati federalnih nagrada za znanost za 2023. godinu, upriličena je danas u povodu obilježavanja Dana znanosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Nagrade su laureatima uručili premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalna ministrica obrazovanja i znanosti Jasna Duraković, koja je kazala da danas slave izuzetna znanstvena dostignuća u FBiH, simbolično u formi federalnih nagrada za znanost za 2023. godinu.

OGLAS

Dobitnici nagrada za znanost za 2023. godinu: Enes Karić – Nagrada za životno djelo, Dejan Milošević – Godišnja nagrada za znanost, Alibor Ballian – Godišnja nagrada za znanost, Latan Zvizdić- Godišnja nagrada za znanost, Ermina Zaimović-Uzunović – Godišnja nagrada za znanost, Ramiza Smajić – Godišnja nagrada za znanost, Amir Lemeš – Godišnja nagrada za popularizaciju i promociju znanosti, Marija Banožić – Godišnja nagrada za mlade istraživače, Sjiana Demirović – Godišnja nagrada za mlade istraživače i Emina Dervišević – Posebno priznanje za popularizaciju znanosti i promociju Bosne i Hercegovine na domaćem i međunarodnom planu.

OGLAS

– Ove nagrade simboliziraju naše kolektivno priznanje i divljenje prema izuzetnim doprinosima naših znanstvenika u proširenju znanstvenih spoznaja i primjeni rezultata u praksi – naglasila je ministrica Duraković.

OGLAS

Ona je izrazila duboku zahvalnost svim znanstvenicima i istraživačima, čiji naporni rad i predanost oblikuju budućnost i doprinose boljem razumijevanju svijeta oko nas.

– Njihova uloga u obrazovanju i odgajanju mladih stručnjaka je neprocjenjiva. Znam da rade u teškim uvjetima, stoga je njihov uspjeh još vrijedniji – kazala je.

Duraković je također naglasila i važnost međunarodne suradnje i promocije znanosti na globalnoj razini.

– Naši znanstvenici, trebaju i moraju nazočiti na međunarodnim skupovima, ne samo predstavljati našu zemlju, već i unapređivati globalno znanje. Posebno ističem ulogu mladih znanstvenika u suvremenom društvu. Njihova energija, inovativnost i hrabrost u istraživanju su ključni za rješavanje izazova s kojima se suočavamo danas ali i u budućnosti – istaknula je.

Pozvala je sve na daljnje promišljanje o tome kako znanost može doprinijeti obrazovanju ali kako i mi možemo jačati znanost.

– Moramo razgovarati o zakonu o znanstveno istraživačkoj djelatnosti u FBiH, ali i o održivoj formi fonda za znanost, bez kojeg uvjerena sam nema i kvalitetnog znanstvenog rada – naglasila je ministrica Duraković.

Akademiku Enesu Kariću, profesoru na Fakultetu islamskih znanosti, nagrada je dodijeljena za životno djelo (znanstvena oblast Humanističke znanosti).

Profesor Karić je tijekom svoje dugogodišnje akademske karijere postigao zapažene rezultate i dao prepoznatljiv doprinos internacionalizaciji bosanskohercegovačkog razumijevanja življenja islama, kojeg karakteriziraju čvrsta utemeljenost u osnovnim izvorima islama, umjerenost i institucionalno djelovanje.

– Drago mi je da se vodi računa o znanosti i znanstvenim disciplinama. Kao što smo mogli vidjeti, kao dobitnici su zastupljene osobe iz raznih oblasti, i čestitam Ministarstvu na trudu koji ulaže na ovom putu. Ostaje moja želja da naše društvo, Bosna i Hercegovina, što više ulaže u mlade kadrove znanosti i kulture. Ni znanost ni kultura nisu skupe, mnogo skuplje su neznanje i nekultura – poručio je profesor Karić.

Dobitnica godišnje nagrade za mlade istraživače Marija Banožić istakla je da nagrada za nju ima velik značaj, ali i za instituciju iz koje dolazi, Agronomsko-prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru.

– Ove nagrade govore više o onima koji ih dodjeljuju nego o onima kojima su dodijeljene, jer govore o tome tko su uzori u društvu – smatra ona.

Mišljenja je da se na ovaj način pokazuje da se cijene znanstvenici.

– Ne postoji zemlja na svijetu koja je uložila u znanost, u inovacije, u tehnologije, u razvoj, a da je pritom gospodarski nazadovala. Naprotiv, sve su napredovale i to je razlog zašto treba ulagati u znanost – zaključila je.

Dan znanosti u FBiH prvi put je obilježen 2019. godine, na inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti koju je prihvatila Vlada FBiH, te se od tada obilježava svakog 12. prosinca, s ciljem populariziranja znanosti i znanstveno-istraživačkog rada u javnosti.

Oglasi
LM