viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 31.01.24 @ 14:41

U tijeku je sanacija najvećeg i najdužeg mosta na Koridoru 5C. Na izuzetno zahtjevnom mostu preko Neretve u Počitelju prošle godine su otkrivene pukotine. No, kako saznaje HRT, otkrivene napukline ne ugrožavaju stabilnost mosta.

– Tako da je izvođač trenutno u procesu otklanjanja poteškoća na mostu Počitelj, koji bi s pristupnom cestom otvorili, odnosno stavili u funkciju u travnju, odnosno maksimalno do 1. svibnja ove godine – kaže Denis Lasić, direktor JP Autoceste Federacije BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodno je ugrađena čelična užad utjecala na pojavu pukotina u zakrivljenom mostu, što se ipak može popraviti. Izgradnja autoceste u Hercegovini nastavlja se. U sljedeće tri godine očekuje se završetak svih radova i na ostalim dionicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Hercegovina, odnosno ovaj južni dio, bio je zapostavljen što se tiče same izgradnje. Bit će to jedno veliko gradilište u nekih 35 do 40 km iduće tri godine – dodaje Lasić. Izgradnjom dionice Koridora 5C Hercegovina će se kvalitetnije povezati s jadranskim lukama, Dalmacijom. – Autocesta, kad bude u punoj funkciji, povezat će Bosnu i Hercegovinu s Europom, učinit će Bosnu i Hercegovinu dostupnijom, samim tim atraktivnijom i, naravno, konkurentnijom zemljom u gospodarstvu – kaže prof. dr. sc. Marko Šantić, predsjednik Privredne komore FBiH.

Most kod Počitelja srećom nije ključno oštećen, što bi odužilo radove, tvrde građevinski stručnjaci s kojima su novinari HRT-a razgovarali. Završetak izgradnje kompletnog Koridora 5C kroz BiH očekuje se početkom 2030.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oglasi
LM