viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 07.03.24 @ 14:27

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, na poziv predsjednika Europske pučke stranke Manfreda Webera, sudjeluje na kongresu ove najsnažnije političke grupacije u Europskoj uniji, koji se održava u Bukureštu.

U svom obraćanju predsjedateljica Krišto je zahvalila za dosadašnju potporu Bosni i Hercegovini na njezinom reformskom putu. Posebne zahvale uputila je predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću. Predsjedateljica je govorila i o aktualnoj političkoj situaciji i nužnim reformama koje se provode u BiH.

OGLAS

„Sve ovo je rezultat dijaloga i dogovora, odnosno konsenzusa političkih predstavnika u institucijama vlasti na čijem principu i funkcionira Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na čemu sam i osobno predano radila. Poštujući Ustav naše zemlje, politika kompromisa kojom smo se vodili pokazala je da Bosna i Hercegovina može i treba ići k punopravnom članstvu u Europskoj uniji. Taj put je garant opstojnosti, sigurnosti i budućnosti Bosne i Hercegovine kao države tri jednakopravna konstitutivna naroda i svih drugih građana“ – naglasila je Krišto.

OGLAS

Također, predsjedateljica je naglasila kako ključno političko pitanje u BiH ostaje reforma Izbornog zakona kako bi se otklonila diskriminacija prema hrvatskom konstitutivnom narodu u pogledu izbora legitimnih političkih predstavnika u institucijama vlasti koje su Ustavom predviđene za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda, a to su Predsjedništvo BiH i domovi naroda.

OGLAS

„Želim vjerovati kako će i ovaj kongres najveće političke obitelji u Europskoj uniji preko svojih predstavnika u institucijama Europske unije poslati poruke snage, zajedništva i potpore u ovom za nas povijesnom vremenu“ – zaključila je Krišto.

Oglasi
LM