viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 25.08.22 @ 21:21
OGLAS

Vijeće ministara BiH usvojilo je Dokument ,,Bosna i Hercegovina – Ekonomski trendovi – godišnji izvještaj 2021”, koji je pripremila Direkcije za ekonomsko planiranje.

Prema ovom dokumentu, ekonomski rast u Bosni i Hercegovini u 2021. godini iznosio je 7,1% u odnosu na godinu ranije i u rangu je regionalnog prosjeka zemalja zapadnog Balkana.

OGLAS

Na relativno visok ekonomski rast u prošloj godini najviše je utjecalo povećanje privatne potrošnje od 6,3%, što je predstavljalo više od polovine ostvarenog ekonomskog rasta. Prema podacima nadležnih statističkih institucija, tijekom 2021. godine u Bosni i Hercegovini je zabilježen rast broja zaposlenih od oko 1,3%, realni rast plata od 2,4%, povećanje novčanih doznaka građana iz inostranstva od oko 20%, a došlo je i do postepenog oporavka kreditne aktivnosti, naročito u domenu sektora stanovništva.

OGLAS

Na sjednici su usvojene i pojedinačne informacije Direkcije za ekonomsko planiranje kretanju makroekonomskih pokazatelja, i to za period siječanj – prosinac 2021. godine, siječanj – ožujak 2022. godine i siječanj – travanj 2022. godine.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM