viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 22.07.22 @ 06:26

Požar koji danima divlja na Čvrsnici nemilosrdno i dalje guta borovu šumu i trajno uništava preko stotinu hektara površine prirodnih ljepota Blidinja uprkos borbi koju sa vatrenom stihijom neumorno vode brojne službe sa šireg područja naše zemlje.

Šef Civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije Drago Martinović kazao je da je požar, koji je zahvatio ogromne površine, sada nemoguće ugasiti, te se ulažu svi napori kako bi se njegovo širenje zaustavilo.

OGLAS

U borbi sa požarom koji se neprestano širi sudjeluju vatrogasne, spasilačke planinarske i dobrovoljne službe, a pomoć iz zraka su tijekom dana pružali i helikopteri Oružanih snaga BiH, ali se požar nije uspio staviti pod kontrolu.

OGLAS

Teren je jako nepristupačan, a stanje na požarištu ekipe koje su se borile sa požarom uspoređuju sa prizorima pakla, navodeći kako se obrušavaju kamenja i panjevi dok šišarke zapaljene lete na sve strane i pale još dalje, poručujući onima koji idu da treba čuvati glave.

OGLAS

Cijelu situaciju ekipama koje se sa naprtnjačama bore protiv pobješnjele vatre dodatno otežavaju visoke temperature i vjetar koji vatru širi borovom šumom nemilosrdnom brzinom i stvara nove krakove.

U borbi sa požarom pored vatrogasnih postrojbi iz Posušja koje su na terenu od prvog dana sudjeluju vatrogasci iz Tomislavgrada, Jablanice, Širokog Brijega, Mostara i svih susjednih općina, kao i brojne stanice GSS-a i planinarskih društava iz cijele Hercegovine.

U gašenju požara tijekom dana su pomagali helikopteri Oružanih snaga BiH, a tražila se i pomoć kanadera iz Hrvatske koja nažalost nije mogla stići zbog angažmana na požarištima u Sloveniji i Italiji, te je zbog teškog stanja i ogromnih šteta za biljni i životinjski svijet Općina Posušje proglasila stanje prirodne nesreće, piše Klix.

Oglasi
LM