viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.12.23 @ 12:57

​Pečenje jedemo tijekom cijele godine, a osobito u zimskim mjesecima, a sasvim sigurno je izraz “cijena pečenja” jedan od onih koje najviše pretražujemo na internetu uoči blagdana.

Naravno, dobar dio kupaca ide i onim “drugim putem” – izravno u mesnicu ili kod svog provjerenog domaćina. Tako je i ove godine učinila jedna Kruševljanka, M. N. (30), koja je nekoliko dana pred Božić koji je proslavila s obitelji 25. prosinca, krenula na isto, provjereno mjesto po dva kilograma pečenja. “Samo što me moždani nije udario! 5000 dinara (nešto iznad 83 konvertibilne marke) za 2 kile svinjskog pečenja. Nekada je pečenje u Kruševcu po kilogramu moglo da se uzme za oko 1.500 dinara (oko 25 KM), a možemo uzeti u obzir i Stopanju, selo u blizini, gdje se svakog rujna održava pečenjijada. To je jedno od najpoznatijih mjesta u Srbiji za dobro pečenje” priča M. N. Kaže da ljudi, nerijetko, odlaze namjenski u Stopanju, kako bi dobro prošli sa cijenom, ali i da bi dobili ukusno i kvalitetno meso. Ipak, kaže da se i u samom gradu Kruševcu može kupiti dobro pečenje na više mjesta. Dakle, da se zaključiti da su mnoge pečenjare, vjerovatno, formirale konkurentne cijene. Ali, postavlja se pitanje što je to konkurentna cijena za svinjsko pečenje – i to ne ove godine – već ovog mjeseca?

OGLAS

“Prije samo mjesec dana, kupujući odojak za Svetog Đorđa, cijenu žive vage sam plaćala 450 dinara (7,5 maraka), a sada ta cijena ide na 650 dinara (10 KM), za samo mesec dana! Odojak od 27 kilograma, sa pečenjem, sječenjem i tzv. ‘rukom’, platila sam 16.900, a sve to bi me sada, za Božić, koštalo mnogo skuplje. Ljudi su šokirani i pitaju se kako će osigurati meso za blagdane” objašnjava dalje ova mlada Kruševljanka. Pa dodaje: “Zadnjih dana cijena pečenog svinjskog mesa je vrtoglavo porasla, ide na čak 2.500 (41 marka) dinara po kilogramu”. Kako se pisalo nedavno, svinjska kuga je zadnjih mjeseci desetkovala torove sa prasićima širom Srbije, a posebno u zapadnom dijelu zemlje, tako da je ponuda svinjskog mesa smanjena, a potražnja – osobito tijekom predstojećih blagdanskih dana – ogromna.

OGLAS

U Čačku, gradu poznatom po ovom mesnom delikatesu, cijena svinjskog pečenja je 2.200 dinara (skoro 27 maraka), dok je janjetina 2.500 (41 KM). Doduše, te cijene su zabilježili početkom prosinca, a budući da je za nekoliko dana Nova godina, a onda stiže i Božić, očekivano je da će trgovci podići cijene da ostvare veću zaradu. U ovim danima se uvijek javlja i dobro poznati zakon ponude i potražnje, jer ako mesa nema za sve – a potražnja je velika, onda se formira nešto viša cijena koja prirodno “pravi selekciju” među kupcima, prenosi “Telegraf”.

OGLAS
Oglasi
LM