viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 25.06.23 @ 09:39

Naša trenutačna procjena temeljne inflacije za prvo polugodište iznosi 6 posto, a za devet mjeseci 5,6 posto. I dalje očekujemo usporavanje rasta realnog BDP-a u prvom polugodištu 2023. godine, ali ne i recesiju, navodi se u publikaciji CB BiH.

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CB BiH) procjenjuje da inflatorni pritisci slabe, ali da ekonomska aktivnost u prvoj polovini 2023. godine nastavlja usporavati rast, objavljeno je u novoj publikaciji “Brze procjene CB BiH za 2Q 2023. godine”. CB BiH očekuje slabljenje inflatornih pritisaka do kraja trećeg tromjesečja 2023. godine i trenutačna procjena ukupne inflacije za prvo polugodište iznosi 9,7 posto, a za devet mjeseci 8,1 posto.

OGLAS

Manji rast BDP-a

OGLAS

,,Očekujemo da je temeljna inflacija dosegnula svoj vrhunac početkom drugog tromjesečja, ali da najznačajniji inflatorni pritisci u projekcijskom razdoblju dolaze iz domaće ekonomije. Naša trenutačna procjena temeljne inflacije za prvo polugodište iznosi 6 posto, a za devet mjeseci 5,6 posto. I dalje očekujemo usporavanje rasta realnog BDP-a u prvom polugodištu 2023. godine, ali ne i recesiju. Preliminarna procjena rasta realnog BDP-a za prvo polugodište iznosi 1,1 posto, navodi se u publikaciji CB BiH. Kako se navodi, trenutačno prevladavajući umjereni rizici za brze procjene su takvi da postoji vjerojatnost korekcija procjene inflacije naviše u sljedećem razdoblju, a rasta realnog BDP-a naniže. Nastavak rasta cijena prehrambenih proizvoda, ali i temeljne inflacije ključni su razlozi zbog kojih je u projekcijama za ovu godinu izračun inflacije u Bosni i Hercegovini povećan u odnosu na očekivanja kakva su vladala krajem prošle godine. ,,Ključni razlog za reviziju naviše je nastavak rasta cijena hrane, za koje se očekuje da budu više za 12 posto na godišnjoj razini u 2023. godini, kao i rast temeljne inflacije. Projektirani rast cijena energenata u tekućoj godini iznosi 1,7 posto. U razdoblju kada se bilježi pad cijena energenata inflatorni pritisci ipak su i dalje značajni zbog vrlo izraženog rasta temeljne inflacije. Već od drugog tromjesečja očekujemo postupno slabljenje inflatornih pritisaka, do kraja projekcijskog razdoblja (2024.)”, objašnjavaju iz Centralne banke Bosne i Hercegovine. Drugim riječima, žitelji BiH morat će se još neko vrijeme boriti s rastućim udarima na svoj kućni proračun, a što je problem s kojim se pokušavaju izboriti već drugu godinu zaredom, tražeći način kako što racionalnije koristiti dostupna sredstva.

OGLAS

Građani u dugovima

Potrošačke cijene u Federaciji Bosne i Hercegovine nastavljaju padati. U svibnju je zabilježeno sedmo uzastopno godišnje i drugo uzastopno usporavanje inflacije. Pad cijena potaknut je nižim cijenama ponajprije prijevoza te komunalnih usluga, međutim, cijene hrane i dalje drže inflaciju na visokoj razini. Cijene su u svibnju u prosjeku pale za 0,4 posto u usporedbi s mjesecom ranije, dok godišnja inflacija iznosi 5,8 posto. Izuzev prijevoza i stanovanja, cijene su u svim odjeljcima porasle, a najviše u sektoru restorana i hotela, i to za 3,3 posto. Građani posljednje tri godine muku muče kako bi preživjeli. Rasta plaća i mirovina ima, ali nedovoljno da prate inflaciju. I oni s prosječnim primanjima tonu u dugove i siromaštvo, novca im nedostaje sve više. ,,Ja više ne znam što učiniti. Čini mi se da su, kada god uđem u trgovinu, cijene veće. Jaja, mlijeko, meso… Što rade ovi ljudi i ima li netko da nas zaštiti”, kaže jedna kućanica dok s dvije oskudno napunjene vrećice izlazi iz trgovine. Da građani sve teže preživljavaju, potvrđuju i sve duži redovi pred pučkim kuhinjama. A stati u takav red, građane uistinu mora natjerati velika muka.

Oglasi
LM