viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 04.07.22 @ 12:11

Papa Franjo odbacio je izvješća da planira napustiti funkciju u bliskoj budućnosti, rekavši da planira ovaj mjesec posjetu Kanadi i nada se da će moći otići u Moskvu i Kijev što je prije moguće nakon toga.

U ekskluzivnom intervjuu u svojoj vatikanskoj rezidenciji, Franjo je demantirao i glasine da ima rak, našalivši se da mu njegovi liječnici “nisu ništa rekli o tome”, te je prvi put iznio detalje o stanju koljena zbog kojeg nije mogao obaviti neke dužnosti.

OGLAS

U 90-minutnom razgovoru u subotu poslijepodne, vođenom na talijanskom jeziku, bez prisutnih suradnika, 85-godišnji papa također je ponovio svoju osudu pobačaja.

OGLAS

Medijima su kružile glasine da bi kombinacija događaja krajem kolovoza, uključujući sastanke sa svjetskim kardinalima na kojima se raspravljalo o novom vatikanskom ustavu, ceremoniju uvođenja novih kardinala i posjet italijanskom gradu L’Aquili, mogla nagovijestiti najava ostavke.

OGLAS

L’Aquila je povezana s papom Celestinom V., koji je dao ostavku na papinstvo 1294. godine, a Papa Benedikt XVI. posjetio je grad četiri godine prije nego što je dao ostavku 2013. godine, prvi papa koji je to učinio u otprilike 600 godina.

Papa Franjo, oprezan i opušten tijekom cijelog intervjua dok je raspravljao o širokom rasponu međunarodnih i crkvenih pitanja, nasmijao se toj ideji.

“Sve te podudarnosti natjerale su neke na pomisao da će se dogoditi ista ‘liturgija. Ali to mi nije palo na pamet. Trenutno ne, trenutno ne. Stvarno!,” rekao je papa Franjo.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Franjo je istaknuo da postoje kontakti između vatikanskog državnog tajnika kardinala Pietra Parolina i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova o mogućem putovanju u Moskvu.

Početni znakovi nisu bili dobri. Nijedan papa nikada nije posjetio Moskvu, a Franjo je više puta osudio rusku invaziju na Ukrajinu; prošlog četvrtka implicitno ju je optužio za vođenje “okrutnog i besmislenog napadačkog rata”.

Kada je Vatikan prije nekoliko mjeseci prvi put pitao o putovanju, Franjo je rekao da je Moskva odgovorila da nije pravo vrijeme.

No, nagovijestio je da se sada nešto možda promijenilo.

,,Želio bih ići (u Ukrajinu), a htio sam prvo u Moskvu. Razmijenili smo poruke o tome jer sam mislio da ako mi ruski predsjednik da mali prozor da služim miru…,” izrazio je Papa svoje želje.

,,I sada je moguće, nakon što se vratim iz Kanade, moguće je da uspijem otići u Ukrajinu”, rekao je. ,,Prvi cilj je otići u Rusiju da pokušam pomoći na neki način, ali volio bih ići u obje prijestolnice,” poručio je Papa prenosi Reuters.

Oglasi
LM