viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 06.02.21 @ 17:16
OGLAS

Dana 04.02.2021. godine članovi Eko „Bistro“ Kruščica su imali sastanak s načelnikom općine Vitez, Borisom Marjanovićem.

Članovi Eko „Bistro“ Kruščica upoznali su načelnika sa ,,Građanskom incijativom za formalnu zaštitu Kruščice” u kojoj je ključni zahtjev da se pokrene proces izmjene Prostornog plana posebnog obilježja planine Kruščice u kojem nema mjesta za planirane, dvije mini hidroelektrane na rijeci Kruščici.

OGLAS

Naime, 28.12. 2020.godine zvanično je dostavljen 2391 potpis građana Viteza koji podržavaju „Građansku Inicijativu za formalnu zaštitu Kruščice“ za spas rijeke Kruščice „Jedan potpis mijenja sve“ pokrenutu od strane Ekološkog društva „Bistro“, Kruščica,projekat financiran od EU.

OGLAS

Podsjećamo, više od tri godine vodi se pravna, politička i ljudska borba protiv nelegalno dozvoljene izgradnje dvije mini hidroelektrane na rijeci Kruščici.

OGLAS

,,Svojim potpisima su građani Viteza pokazali da žele rijeku Kruščicu bez mini hidroelektrana, sačuvanu kao turistički potencijal za buduće naraštaje, a ne kao sredstvo za nezakonite radnje i bogaćenje pojedinaca te pozivamo novoizabranu vlast u Vitezu da poštuju volju građana i zaštite interese građana, a ne pojedinaca. Naša borba i aktivizam su dokaz da se lokalno stanovništvo može oduprijeti namjerama lokalnih moćnika podržanih od strane nesavjesnih i korumpiranih političara, kojima je jedini cilj da se obogate bez obzira na posljedice svoga bogaćenja, stoga ponavljamo da nećemo odustati sve dok se ne zabrani izgradnja mHE na rijeci Kruščici”, poručili su na svom Facebook profilu članovi Ekološkog društva ,,Bistro” Kruščica.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM