viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 07.03.24 @ 08:10

Ivan Križanović, hrvatski je kulturni djelatnik, folklorist, sakupljač i bilježnik nematerijalnog narodnog blaga Hrvata iz BiH, ponajviše Busovače i Središnje Bosne. Živi i radi u Busovači kao profesor. Ranije je bio član Predsjedništva HDZ-a BiH Busovača, općinski vijećnik, a danas predvodi HDZ1990 u Busovači. O svemu tome razgovarao je s novinarima portala scena.ba, a razgovor prenosimo u cijelosti:

1. Prije dvije godine preuzeli ste rukovodstvo OO HDZ 1990 u Busovači. Stranka je ostala bez vijećnika, a već na prvim vašim izborima osvajate 600 glasova. Kako tu situaciju objašnjavate?
“Upravo tako, prije nešto malo više od dvije godine sam preuzeo rukovodstvo OO HDZ-a 1990 Busovača u trenutku kada je stranka ostala bez vijećnika sa svega 209 osvojenih glasova na lokanim izborima 2020. godine. Na Općim izborima 2022. broj glasova raste za više od 180% te iznosi 595 glasova. Vjerujem kako je ovaj rast rezultat više različitih čimbenika. Prije svega, cijela stranka, od središnjice pa do općinskih organizacija, je napravila jak i jasan zaokret u svom oporbenom stavu i djelovanju. Tako se dogodilo i u Busovači, zauzeli smo jak i čvrst oporbeni stav te smo pokazali kako se ne bojimo progovoriti i kritizirati sve one društvene i političke pojave u Busovači koje tište svakog običnog stanovnika ove općine. Pokazali smo, također, kako ne postoje oni „nedodirljivi“ političari koje se ne smije pozvati na odgovornost. Pozivali smo na javna sučeljavanja koja su vladajući odbijali i ignorirali i samim time su stanovnicima Busovače sami dokazali kako nemaju što konkretno reći, osim ispraznih fraza i floskula. Niti jednog trenutka nismo bježali od razgovora, čak smo javno i službeno pozivali vladajuće na razgovor, međutim, ni tu nismo naišli na sugovornike. Naš zahtjev da nam se omogući aktivno sudjelovanje na tematskoj sjednici Općinskog vijeća o radu JKP „Komunalac“ Busovača je u potpunosti ignoriran. Od predsjedatelja OV-a nismo, čak, dobili ni odgovor ili obrazloženje zašto nam se ne želi odobriti aktivno sudjelovanje na tematskoj sjednici na kojoj se raspravljalo o ovako bitnoj temi za svakog stanovnika Busovače. Sve je ovo doprinijelo da javnost uvidi kako je to što radimo vrijedno njihovog glasa” 

OGLAS

2. Iako ne sudjelujete u radu OV Busovača, zbog vašeg odnosa s višim razinama vlasti uspjeli ste osigurati sredstva za investiranje na području općine Busovača? Možete li nam reći o čemu se radi i kako to uspijevate jer se radi o sredstvima blizu 1 milijun KM?
Zahvaljujući vrlo dobroj suradnji sa svim razinama unutar stranke, a, prije svega, zahvaljujući suradnji sa našim federalnim zastupnikom Stipom Tokićem i predsjednikom Cvitanovićem uspjeli smo za Busovaču osigurati gotovo milijun konvertibilnih maraka investicija. Od tog iznosa 450.000KM je namijenjeno rekonstrukciji puta prema katoličkom groblju Carica te rekonstrukciji Željezničke ulice. Budući da Busovača ima ozbiljan problem sa vrtićkim kapacitetima te da se na upis u vrtić čeka i po godinu dana, odlučili smo ove godine kroz proračun FBiH podržati projekt proširenja gradskog vrtića i to sa iznosom od oko 200.000KM.  Planiramo podržati projekte rekonstrukcije i asfaltiranja gradskih ulica jer su vladajuće strukture na svim razinama u proteklih 30 godina u potpunosti zanemarile ulaganje u urbani dio naše općine. Pored ovoga, podržat ćemo i niz projekata u selima u kojima žive Hrvati, a koja su, također, bila u potpunosti zanemarena proteklih godina.

OGLAS

3. Nije tajna, niti vi to sakrivate, vaši politički početci vežu se za HDZ BiH. Zbog čega ste odlučili svoj rad nastaviti u drugoj političkoj stranci i to stranci koje nema u OV? Problemi s kojima ste se susretali su, očito je, bili kompleksniji, možete li nam pojasniti svoju odluku?
“Naravno da nije tajna, svoj politički put sam započeo u HDZ-u BiH, jedan mandat sam bio općinski vijećnik i član Predsjedništva ove općinske organizacije te sam imao jako dobar uvid u to kako ova općinska organizacija funkcionira. Međutim, politički smjer kojim je nakon toga krenuo OO HDZ BiH Busovača je po mom mišljenju bio potpuno pogrešan. Jednostavno, kao čovjek, nisam mogao djelovati u okruženju u kojem se nastoji ugušiti svako drukčije mišljenje i razmišljanje, okruženju u kojem se nastoji ukloniti sve one koji se drznu ne složiti sa stavovima političkih „veličina“, okruženju u kojem se manipulira radnim mjestima na način da se niti ne smije raspisati natječaj dok se ne nađe „podoban“ Hrvat te okruženju u kojem se otvoreno ne poštuju propisani zakonski akti kako bi se određene osobe eliminiralo iz javnih natječaja. Sve to, i još mnogo toga, je doprinijelo da shvatim da, kao čovjek, ne mogu biti dio takvog okruženja i takvog sustava jer mi to moj moralni kompas ne dozvoljava. Ne tvrdim da predstavljam neku moralnu vertikalu, ali je to moj moralni kompas i protiv njega nisam mogao ići. Svjestan sam da me moji politički protivnici pokušavaju predstaviti kao „prilivodu“, ali to nema apsolutno nikakvog smisla jer sam ja iz vladajuće stranke koja je raspolagala svim sredstvima i apsolutnim utjecajem od općinske do državne razine prešao u malu, potpuno nezastupljenu stranku čiji je utjecaj u tom trenutku bio vrlo mali, gotovo nezamjetan. To sasvim dovoljno govori kako moja odluka nije bila motivirana nikakvom financijskom ili osobnom korišću nego isključivo političkim pogledom i stavovima koje kao osoba imam i koji se više nisu uklapali u okvire OO HDZ-a BiH Busovača. Nakon nekoliko razgovora sa predsjednikom Cvitanovićem odlučio sam svoje političko djelovanje nastaviti kroz HDZ 1990 iz razloga jer sam uvidio kako se moji politički stavovi, zaista, podudaraju s onim što zagovara ova stranka, a i sam pristup stranačkih dužnosnika je bio upravo onakav kakav smatram da treba biti unutar jedne političke stranke. Budući da mi financijska korist nije bila motiv, nisam imao problem s tim da preuzmem Općinsku organizaciju HDZ-a 1990 u Busovači koja u tom trenutku nije imala niti vijećnika u OV Busovača. Ovo se pokazalo kao ispravan korak i od jedne male općinske organizacije došli smo do općinske organizacije sa respektabilnim brojem članova motiviranih isključivo željom da ostanu živjeti u Busovači i željom da Busovača, napokon, krene naprijed iz političkog i životnog blata u kojem je zastala”.

OGLAS

4. Vi i vaš brat Josip mnogo ste truda i energije uložili u rad HKD Napredak Busovača. Na neki način društvo je postalo prepoznatljivo po vama, ali i vi po društvu. Posljednjih tjedana busovačku javnost potresa slučaj s pokušajem preuzimanja društva. Možete li nam objasniti o čemu se radi?
“To je jedan od najtužnijih i najružnijih događaja koji se zbio u  Busovači u posljednjih 20 godina i zaista je teško kroz jedno pitanje opisati sve ono što se dogodilo i događa, a o čemu svi danas pričaju. Ja sam dugi niz godina u Napretku i svoju reputaciju i svojevrsnu karijeru na polju tradicijske kulture i folklorne baštine sam, pored istraživačkog rada i prikupljanja terenskih zapisa, stvorio i kroz rad sa Napretkovim folklornim sastavom pri podružnici u Busovači. Teško je i nezahvalno mjeriti je li neki folklorni sastav bolji od drugog jer to nije natjecateljski sport, ali mogu sa sigurnošću reći kako sam kroz predan rad sa folklornim sastavom u zadnjih 15 godina stvorio respektabilan folklorni sastav, prepoznatljiv diljem BiH, ali i regije; sastav koji je itekako cijenjen u folklornom svijetu i sastav po kojem je Busovača bila nadaleko poznata. Mislim da nema većeg veleposlanika i promotora Busovače od tog folklornog sastava. Naši nastupi, doček i ispraćaj Pape, otvaranje Europskih olimpijskih igara mladih i još mnoštvo toga danas čini istinsku, pozitivnu povijest ovog grada. Kome je to smetalo i zašto je to nekome smetalo treba se svatko od nas iskreno upitati, a ako smo iskreni odgovor će svima biti itekako jasan? Na ovaj način zloupotrijebiti političku moć i pod svaku cijenu preuzeti upravljanje podružnicom će sigurno ostati zabilježeno u povijesti kao nasilnički čin bez presedana. Sve ono kroz što smo mi koji smo stvarali Napredak prolazili tih dana, pogotovo Josip koji je jako uključiva osoba i netko tko je stvorio i posvetio svoj život ovoj podružnici (koliko god se to pokušalo negirati), je nešto nezamislivo, neshvatljivo i nedokučivo. Ta želja da se sve stavi pod političku kontrolu razbudila je i tradicionalno uspavanu busovačku javnost i samo ću reći kako je više od 150 članova podružnice zgroženo ovim događajima. Nastavak provođenja sile unatoč odluci Središnje uprave je sramotan potez o kojem se danas priča i u OHR-u i u veleposlanstvima jer smo poslali niz cirkularnih dopisa vezano za ovaj udar na najveću hrvatsku instituciju. Upravo će ovaj pokušaj uništavanja jedne od rijetkih pozitivnih točki u Busovači obilježiti karijere onih koji su to kreirali i u to smo svi sigurni”.

5. Dakle, želite reći kako se tu ne radi ni o kakvoj borbi za HKD Napredak, nego su stvarne namjere politički monopol, parainstitucionalna zloupotreba političke moći u gušenju opozicije u Busovači i svakog vida drugačijeg mišljenja?
“Naravno da sve ovo, vjerojatno,  ima veze i s političkim angažmanom i našim rezultatom na općim izborima jer se nasilno pokušala lažirati Skupština, iskoristio se politički utjecaj na izvršnu vlast i sve nas se pokušava staviti u drugu poziciju, u poziciju da se bavimo sobom, a ne da se bavimo boljitkom i napretkom Busovače. Toliko lažnih optužbi i laži koje su stigle od tih ljudi jednostavno su zatvorile sva vrata bilo kakvom razgovoru jer ovdje je napadnuta moja obitelj i mnoge druge obitelji koje, jednostavno, nikada nisu željele Napredak praviti političkim slugom jednog čovjeka niti političke stranke. Jedna od tih besmislenih tvrdnji i laži je i kako se članove folklornog sastava prisiljavalo da se učlane u HDZ 1990. Tvrdim, i to se vrlo lako može provjeriti, da je od svih članova folklornog sastava, osim mene, samo još jedna osoba član HDZ-a 1990, svi ostali članovi ili su apolitični, ili su članovi HDZ-a BiH,  što meni nikada nije stvaralo problem. Svi ti moji folkloraši jako dobro znaju da nisam iskoristio niti jedan jedini trenutak kako bih radio bilo kakvu političku promociju. Nikada nisam iskoristio niti jednu jedinu Napretkovu manifestaciju kako bih držao političke govore i prikupljao jeftine političke poene. Moj je stav oduvijek bio kako ljudi koji dođu gledati neku folklornu manifestaciju su došli zbog svoje djece koja nastupaju ili ljubavi prema tradiciji, nisu došli da bi ih netko bombardirao političkim govorom. Ljudi su ovakav moj stav cijenili i upravo zbog te sposobnosti da razdvojim rad sa folklorom i moj politički angažman oni su uporno dolazili i učlanjivali se u folklorni sastav”.  Nakon što se odigrala sva ova strašna priča oko Skupštine busovačkog Napretka prišao nam je nevjerojatan broj branitelja i zanimljivo je kako ovaj udar na Napredak oni vide kao najveći udar na slobodu govora i pravo izbora Hrvata Busovače još od ’91. godine i upravo to nas motivira jer očito je kako će kazna za ono što su uradili Napretku, a simbolično Hrvatima Busovače, doći u 10. mjesecu. Upravo na scenariju Napretka se vidi stvarna volja za takozvanim zajedništvom. Ovaj događaj sigurno će se smatrati prekretnicom u društveno političkom životu naše općine, ali i jednim od najvećih političkih udara na najveću i najstariju hrvatsku instituciju”.

6. Ići ćete na lokalne izbore, što ćete nam ponuditi i kakav rezultat očekujete?
Na lokalne izbore idemo samostalno i očekujemo znatno bolji rezultat nego prije 4 godine. Smatramo kako je zaista došlo vrijeme za rast oporbe u hrvatskom glasačkom tijelu. Naravno, naš stav i naše političko opredjeljenje će biti nacionalno osviješteno i nećemo pristati na bilo kakvo ugrožavanje nacionalnog položaja Hrvata Busovače. Nažalost, posljednjim dogovorom HDZ-a BiH i SDA su Hrvati u Općinskom vijeću stavljeni u vrlo loš i, u najmanju ruku, bezizlazan položaj. Sve poluge zaštite i pregovaračka pozicija koju smo do tada imali su olako prepuštene u zamjenu za plaću predsjedatelja OV-a. Ovim potezom su nacionalni dušebrižnici jasno stavili cijenu na to koliko košta nacionalna zaštićenost hrvatskog naroda u Busovači. Ono što mi planiramo ponuditi je pomicanje fokusa sa svakodnevnih dnevno političkih prepucavanja i beskorisnog kočenja svih mogućih procesa napretka Busovače. Smatramo kako je krajnje vrijeme da se fokus stavi na ekonomski razvitak Busovače, na poboljšanje uvjeta života, na zajednički trud da, barem, ne hodamo i ne vozimo po onim izrovanim ulicama. Krajnje je vrijeme da se prestane opstruirati one naše sugrađane koji pokušavaju učiniti dobre stvari za Busovaču i koji nastoje doprinijeti urbanom rastu i razvoju naše općine. Mi moramo biti svjesni kako ekonomski razvoj ne poznaje političke opcije, on će se ili dogoditi radom i zalaganjem ili se neće dogoditi, ne postoji neka treća opcija. Svi moramo biti svjesni da je ovo i naš grad i da nas nitko nema pravo iz njega tjerati niti nam uskratiti pravo na razvitak i napredovanje.

7. I za kraj, OO HDZ 1990 Busovača je prozvao OO HDZ BiH Busovača i Marinka Čavaru da se kandidira za načelnika Općine Busovača?
“Da, gospodin Čavara je 30 godina na političkoj sceni u BiH i u našoj Busovači i time je najodgovorniji čovjek za sve ono što se događa ili ne događa. U kontekstu nacionalno odgovorne politike, svjesni da ćemo kao manja stranka biti u njihovim PR laboratorijima ocijenjeni kao netko tko dijeli hrvatski narod kazali smo da nećemo podržati “reda radi” kandidate, odnosno kandidata koji ne može pobijediti. Neka Čavara preuzme odgovornost i pobijedi Asima Mekića u toj utrci i neka Busovači vrati barem malo od onoga što je njemu Busovača dala. Neka se ne skriva iza kandidata koji je tu da zadovolji formu. Našoj općini treba ekonomski napredak i bolji životni standard, a ne stalne krize i kočnice. Vrijeme je da Čavara dokaže je li netko tko Busovaču želi voditi naprijed, ili je obični destruktivac koji “mišiće” pokazuje na članstvu druge hrvatske političke stranke u Busovači”, zaključuje Ivan Križanović.

Oglasi
LM