viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 18.02.21 @ 10:34

U srijedu, 17. veljače 2021. godine s početkom u 10,00 sati održana je 1. sjednica Općinskog vijeća Vitez. Pred novoformiranim sazivom Općinskog vijeća na jučerašnjoj sjednici našlo se sedamnaest točaka dnevnog reda.

Prije usvajanja dnevnog reda, vijećnici su usvojili zapisnik o radu konstituirajuće sjednice održane 22. siječnja 2021. godine, a nakon toga, vijećnici su iskoristili priliku postaviti nekoliko vijećničkih pitanja i inicijativa. Izdvojit ćemo nekoliko vijećničkih pitanja koje su postavljali vijećnici ispred klubova vijećnika političkih stranaka koje participiraju u Općinskom vijeću Vitez.

OGLAS

Klub vijećnika HDZ BiH Vitez

OGLAS

Inicijativa: Tražimo od nadležne općinske Službe za opću upravu da izmjeni komunalne pristojbe koje su donesene u prethodnom mandatnom razdoblju, a na štetu malih obrta i radnji na području općine Vitez. Komunalne pristojbe su zbog lošeg prezentiranja vijećnicima u prethodnom mandatu veće za više od duplo i tražimo smanjenje pristojbi.

OGLAS

Klub vijećnika SDA Vitez

Vijećničko pitanje: Na području općine Vitez u proteklom periodu izgrađena su kompletna nova naselja. Građani koji su izgradili objekte očekuju da se u narednom periodu riješe njihova imovinsko-pravna pitanja. Obzirom na tešku epidemiološku situaciju trebalo bi iznaći najučinkovitije rješenje kojim bi građanima riješili imovinsko-pravna pitanja , a općina po istoj osnovi povećala svoj prihod. Dokle se stiglo po pitanju legalizacije stambenih objekata na području općine Vitez? Inicijativa: Prateći trendove zapadnih zemalja da se uvede u praksu, da se svim građanima općine Vitez starijim od 65 godina na dan njihovih rođendana na kućnu adresu od strane nadležne službe i načelnika, uputi rođendanska čestitka, razglednica, knjiga koja je vezana za njihovu godinu rođenja i općinu Vitez.

Klub vijećnika HDZ 1990 Vitez

Vijećničko pitanje: Zašto se Most na rijeci Lašvi službeno pustio u promet, a još uvijek nisu ispoštovani svi sigurnosni aspekti, nije označena vertikalna signalizacija, niti je završen kružni tok i pristupne ceste koje vode ka mostu?

Klub vijećnika SDP BiH Vitez raspravljao je po mnogim točkama dnevnog reda gdje su, između ostalog, vijećnici ove stranke vodili burnu raspravu i ukazali na kršenje članka 34. Poslovnika o radu OV Vitez, koji kaže da se Povjerenstvo za izbor i imenovanje predhodno trebalo konsultirati o prijedlogu rješenja sa svim klubovima vijećnika, međutim to nije urađeno, naveli su kako se nije konsultirao samo klub vijećnika SDP BiH Vitez. Predsjednik OV Vitez, Hidajet Sivro pojasnio je kako nije bilo mogućnosti da se zadovolje sve političke stranke te po izračunu, svaka stranka se može smatrati oštećenom.

Nakon imenovanja povjerenstava, vijećnici su usvojili Nacrt proračuna Općine Vitez za 2021. godinu. Bitno za naglasiti jeste da će se o predloženom Nacrtu proračuna vodit Javna rasprava, koja će trajati do 4. ožujka 2021. godine. Nacrt proračuna bit će dostavljen korisnicima proračuna i političkim strankama koje participiraju u Općinskom vijeću Vitez, a pozvani su i svi drugi zainteresirani subjekti – udruženja građana i drugi da u pismenoj formi dostave svoje prijedloge i primjedbe na Nacrt proračuna Službi za financije.

Do kraja sjednice, vijećnici su uz upućivanje prijedloga, usvojili programe rada Javnih ustanova Centar za socijalni rad, Gradska knjižnica i Dječji vrtić, kao i dvaju Vatrogasnih društava koja djeluju na području općine Vitez.

Oglasi
LM