viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 05.11.21 @ 11:28

U četvrtak 4. studenog, u dvorani Općinskog vijeća Vitez održana je 7. sjednica OV sa sedam točaka dnevnog reda.

Predloženi dnevni red sa sljedećim točkama jednoglasno je usvojen:

OGLAS
  1. Prijedlog odluke o pristupanju izrade Strategije razvitka općine Vitez za period 2022-2026.godina; 
  2. Prijedlog odluke o davanju ovlasti za potpisivanje Sporazuma sa Županijskim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽSB;
  3. Prijedlog rješenja o utvrđivanju prava vlasništva (Marko Petraš);
  4. Prijedlog rješenja o utvrđivanju prava vlasništva (Avdo Hercegovac);
  5. Prijedlog odluke o gubitku statusa javnog dobra (Ivanković Jozo);
  6. Prijedlog odluke o neposrednoj pogodbi (Delić Bajro i Delić Nezira);
  7. Prijedlog odluke o pristupanju izradi (inovaciji)  izmjena i dopuna Regulacijskog plana stambenog naselja “Grgino polje”- Vitez.

Svakako, najzanimljivija je bila druga točka dnevnog reda koja se odnosila na potpisivanje Sporazuma sa županijskim Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Naime, u periodu između 2016. i 2018. godine Općini Vitez se javio potencijalni ulagač za izgradnju sportsko-rekreacijskog centra “Zabrđe” sa idejom o izgradnji centra. Općina Vitez i Ministarstvo 2016. godine formirali su Povjerenstvo za izradu elaborata o izuzimanju zemljišta u svrhu unaprjeđenja turističkog potencijala lokaliteta Zabrđa i pripremu odluke o izdvajanju šuma iz šumskog-gospodarskog područja.

OGLAS

Godine 2018. Vlada ŽSB je na sjednici donijela odluku o izdvajanju šuma iz šumskog-gospodarskog područja kojom je potvrđeno da se izuzmu površine za sljedeće namjene: 1. Put Kruščica-Zabrđe, površine 70.000 m2; 2. Turistički i SRC “Zabrđe” Vitez, površine 123.997 m2; 3. Ski staza s pratećim objektima 67.500m2 i 4. Makadamski put Zaselje-Zabrđe površine 36.000m2.

OGLAS

Općina Vitez je za navedeno zemljište ukupne površine 297.647 m2 imala obavezu platiti naknadu Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽSB u visini od 236.262,00 KM.

Nakon isteka tri godine, koliko je odlukom bila propisana odgoda plaćanja, Općini Vitez stigao je dopis iz navedenog Ministarstva za plaćanje utvrđenog iznosa na ime izuzetog zemljišta.

U nastavku ćemo prenijeti zaključak Službe za poduzetništvo i lokalni razvoj, ali i stav Općinskog načelnika i vijeća koji se odnosio na rješavanje ove problematike:

“Obzirom na činjenicu da u Proračunu za 2021. godinu nisu predviđena sredstva za ovu namjenu, a s obzirom da Općina Vitez u narednom periodu ima obavezu rješavati izuzimanje gradskog zemljišta od PS “Vitezit” d.o.o. Vitez u stečaju, Općina Vitez neće biti u mogućnosti ispoštovati obavezu plaćanja naknade za izuzeto zemljište”, rečeno je na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća Vitez.

Sve točke dnevnog reda, kao i ova Odluka o potpisivanju Sporazuma o odustajanju od realizacije projekta uređenja i izgradnje turističkog i sportsko-rekreacijskog centra „Zabrđe“ većinom glasova vijećnika su usvojene.

Oglasi
LM