viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 22.09.21 @ 19:20

U srijedu, 22. rujna u Vitezu je, nakon Novoga Travnika, održan jako zanimljiv događaj “naziva “Priče s Ararata” tijekom kojega su predstavljeni najzanimljiviji detalji uspona planinara iz Novog Travnika i Viteza na ovaj vrh koji se nalazi u Turskoj.

Ana Eldić prva Vitežanka koja je osvojila planinski vrh viši od 3 000 metara

OGLAS

U uvodnom dijelu programa nazočne je pozdravio Vitomir Grebenar, predsjednik HPD Vitez te predsjednik PS Herceg- Bosne Dragan Radeljić. Radeljić je naglasio kako je članica ekspedicije na Ararat Ana Eldić prva Vitežanka koja je osvojila planinski vrh viši od 3 000 metara.

OGLAS

O ideji odlaska na ovu ekspediciju govorio je Ivo Bavrka Iveško, dok je o planini Ararat govorio Miroslav Kaiš.

OGLAS

Dragan Piliškić je govorio o aklimatizaciji i pripremama za ovaj poduhvat. Vlastita iskustva podijelila je i Ana Eldić, kao i Dragan Mamuša. Na koncu večerašnjeg ugodnog druženja s planinarima nazočne je pozdravio i obratio im se Nenad Rajić koji je prikazao i film koji je snimao tijekom pohoda i uspona na Ararat.

Ekipu koja je sudjelovala u ovom nesvakidašnjem događaju činilo je 6 planinara iz Viteza i Novog Travnika: Ana Eldić, Dragan Mamuša, Dragan Piliškić, Nenad Rajić, Ivo Bavrka-Iveško i Miroslav Kajiš. Zanimljivo je da je Iveško bio taj koji je sve animirao samim time što se prvi prijavio, a ostali su se „nadoštiklali“. Naime, usponom na Ararat, Iveško je namjeravao proslaviti 20 godina od svog uspona na Mont Blanc.

Put od Središnje Bosne do Istanbula, pa dalje oko 1300 kilometara prema istoku ih je čekala cijela jedna oblast najstarijeg ljudskog djelovanja – istočna Anadolija, a u njoj i njihov cilj – veličanstveni Ararat, sveta planina, za koju se govori da je bila mjesto zaustavljanja Noine Arke. Ararat se i pored toga veže uz nebrojene mitove i legende. Planina Ararat s 5.137 m nadmorske visine, najviši je vrh Turske, na krajnjem je istoku udaljen 16 km od Irana, a 32 km od Armenije. Njegov parnjak je, tek neznatno udaljen, Mali Ararat s visinom od 3.896 m.

Oglasi
LM