viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 01.03.23 @ 21:51

Povodom dana neovisnosti Bosne i Hercegovine Općinska organizacija SDP-a Vitez upriličila je otvaranje novih službenih prostorija u ovoj općini. Od kako je organizaciju SDP-a preuzeo mladi i vrlo energični predsjednik Ekrem Sarajlić osjeća se i pojačana prisutnost i snažniji aktivizam ove političke opcije. Podsjećanja radi SDP Vitez je uvijek imao svoje biračko tijelo, dvije-tisućitih SDP Vitez je bio vrlo ozbiljna politička stranka s istaknutim pojedincima, a u radu Općinskog vijeća Vitez sudjelovala je s pet ili šest vijećnika. Promijene na političkoj sceni ali i okolnosti unutarstranačke prirode doprinijele su da stranka doživi pad u izbornim ciklusima, a na izborima 2020. i 2022. svrstala se u red ozbiljne opozicije u Vitezu s tendencijom rasta.

Kako je politička scena u Vitezu bipolarne naravi obično ograničena na HDZ BiH i SDA, prostor za ozbiljan uzmak stranaka lijevo-građanske provenijencije nije ni postojao. Međutim vrijedi napomenuti kako su stranke ljevice ili one koje dolaze sa građanskog spektra ipak napravile zapažene rezultate na posljednjim izborima. Rascjepkanost te postojanje većeg broja izbornih lista u ovakvom izbornom sustavu onemogućavao im je i kapitaliziranje ozbiljnijeg izbornog rezultata.

OGLAS

Nemoguće je neprimijetiti kako su gosti na otvaranju novih prostorija SDPa- BiH u Vitezu bili i predsjednici lokalnih organizacija Naše stranke te Demokratske fronte Slobodan Brkić i Mara Đukić.

OGLAS

Navedeni događaj s prepoznatljivim gostima za one koji prate političku scenu u Vitezu otvorio je špekulaciju o tome je li je na pomolu koalicija stranaka lijevo-liberalne provenijencije. Otvara se pitanje hoće li će se u Općini Vitez ,po uzoru na stranke “Trojke” dogoditi šira koalicija stranaka koje bi ozbiljno mogle dovesti u pitanje model dosadašnjeg upravljanja te najaviti promjene na lokalnim nivoima. Sasvim sigurno takav pristup okupljanju lijevih i građanskih stranaka osigurao bi prostor za povećanje svojih izbornih izgleda i podizanje izbornog rezultata na više općinskih vijećnika.

OGLAS
Oglasi
LM