viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 23.01.24 @ 08:54

U Žepču uz pomoć Općine i Razvojne agencije Žepče sve veći broj mladih pokreće privatne biznise, a pokretanje svakog novog posla znači i otvaranje novih radnih mjesta, javlja BHRT. I dok je i dalje prisutan trend odlaska ljudi iz Bosne i Hercegovine, ima i primjera gdje se pokreću mali biznisi u cilju ostanka u Bosni i Hercegovini. Takvih je nekoliko primjera i u Žepču.

Mnogi će reći kako put od kreiranja do realizacije dobre poslovne ideje nije nimalo lagan, ali se uz malo hrabrosti, puno motivacije i dovoljno financijske i mentorske pomoći ipak može uspjeti na bh. tržištu. Branimir Pavlović, vlasnik obrta, za BHRT je rekao kako trenutačno imaju tri zaposlena radnika te da u planu imaju još zapošljavati, dodajući kako planira ostati u BiH. – Ja svakako planiram ostati. Mislim da se može. I ja sam počeo od nule, ali se s mnogo rada i truda može i ostati i opstati – kazao je. Maja Stojić, također vlasnica obrta, kaže kako ukupno ima četiri zaposlena.

OGLAS

– Trenutačno su nas četiri, znači ja i još tri radnice. Imamo djevojku koja radi samo nokte, jedna radi svečane frizure i šminku, a imamo i frizerku. Bez tog sklopa ovaj posao nije mogao funkcionirati. Možda je na početku bilo preambiciozno zaposliti tri djelatnice, ali ja sam ušla u taj rizik znajući da će to uspjeti i isplatiti se – kazala je za BHRT te dodala: – Vidite da je bilo veliko ulaganje. Napravili smo salon po europskim standardima i mislim da je besmisleno govoriti o odlasku, tako da mi želimo ostati u Bosni i Hercegovini. Moj cilj je, možda zvuči ambiciozno, od ovog salona napraviti sustav, planiram franšize kroz Bosnu i Hercegovinu, da se širimo i na veće gradove.

OGLAS

Stalne konzultacije i korisni savjeti te podrška kroz javne pozive u vidu novca mladima su od velike važnosti jer statistike pokazuju kako najveći broj tvrtki propada u prve tri godine svog rada. – Posljednji put smo uspijevali doći do sredstava pa smo malim obrtima davali do 6000 KM koje su bile iskorištene za nabavu opreme, strojeva. Općina Žepče daje sredstva za financiranje 12 plaća za jednog zaposlenika, tako da mi vežemo ta sredstva. Tu je i federalni Zavod, koji također snosi troškove za plaće, a Agencija nastoji da tvrtka dobije ona sredstva za rad bez kojih ne može realizirati svoje poslovne ideje – kazala je Branka Janko, ravnateljica Razvojne agencije Žepče. Koliko god izgledalo da je ideja dobra, u nekoj fazi od njezina nastanka pa do realizacije može se pokazati da ipak ima određene nedostatke koje je potrebno navrijeme otkloniti.

OGLAS

Mnogima je prednost što je registracija malog obrta brza i besplatna. – Razvojna agencija Žepče od svog osnivanja, od 2010. godine, radi kako bi s mladim ljudima i drugim kategorijama kreirala, analizirala ideje, analizirala njihovu profitabilnost, podržala registraciju ideje i, naravno, ono što je najvažnije, da ideja, kada se pretvori u biznis, bude održiva i opstane – kazala je Janko.

Rizik se isplatio

Za ove mlade ljude rizik se već isplatio jer su vrijednim i kvalitetnim radom uspjeli pronaći svoje mjesto na bh. tržištu, tako da ne planiraju odlazak iz Bosne i Hercegovine. Uvjereni su da svoje usluge mogu poboljšati, svoje djelatnosti proširiti, a to će u skorije vrijeme dovesti i do novih zapošljavanja. Ovi primjeri pokazuju i dokazuju kako se i u malim sredinama može uspjeti u stvaranju dobrog poslovnog okružja jer pokretanje novih obrta dovodi do novih radnih mjesta, a to izravno poboljšava ekonomsku sliku Bosne i Hercegovine.

Oglasi
LM