viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 04.01.24 @ 08:32

Projekt Vareš kompanije Adriatic Metals BiH jedan je od najznačajnijih razvojnih i ekonomskih projekata u Bosni i Hercegovini. Kada službeno počne s radom, rudnik će doprinositi više od dva posto bruto domaćeg proizvoda naše zemlje. Iskopavat će se zlato, srebro, olovo, cink, barit i bakar, no najveći fokus će biti na srebru i cinku.

“Ono što ovdje gradimo je nešto najmodernije na svijetu. 24. siječnja krećemo sa proizvodnjom prve količine rude, svakim danom ćemo povećavati količinu dok ne dođemo do 65 tona mjesečno, što očekujemo da će se dogoditi u srpnju ove godine”, priča nam Paul Cronin, direktor kompanije Adriatic Metals.

OGLAS

Ukupna investicija teška je 450 milijuna maraka, a do 2050. godine ova tvrtka će iz BiH, odnosno Vareša, prema proračunima, izvesti 10 milijardi KM cinka i olova. Od toga u našoj zemlji ostaje 520 milijuna KM poreza na prihod, 307 milijuna KM za plaće i doprinose, te oko 60 milijuna KM koncesijskih troškova Zeničko-dobojskoj županiji.

OGLAS

Sam rudnik zapošljava oko 300 radnika, no na svakog zaposlenog u Adriatic Metalsu zaposli se još osam ljudi u našem gradu kroz prateće poslove”, tvrdi Elma Likić, PR Adriatic Metalsa. Geopolitički, odnosno u uvjetima lošeg odnosa EU i Rusije, rudnik u našoj zemlji odgovara naporima Unije da osigura strateške sirovine.

OGLAS
Oglasi
LM