viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 06.01.24 @ 20:15
OGLAS

Konzumiranje voća i povrća koje nije oprano može vas izložiti unosu štetnih bakterija prisutnih u tlu ili pesticida koji se koriste u poljoprivredi. Dodatno, postoji mogućnost da ćete konzumirati i insekte koji su ubrani zajedno s tim proizvodima.

Pranje voća i povrća pomaže u uklanjanju prljavštine i bakterija koje se mogu nalaziti na tim proizvodima. Za tvrđe proizvode poput krumpira i lubenice, može se koristiti četka s čvrstim vlaknima kako bi se došlo do utora i pukotina na površini, piše livestrong. E. coli, Listeria i Salmonella su najčešće bakterije povezane s bolestima koje se prenose hranom. U mnogim slučajevima, simptomi uključuju mučninu, povraćanje, proljev i bolove u trbuhu. U težim slučajevima, trovanje hranom može uzrokovati zatajenje bubrega, meningitis pa čak i smrt. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuje da se svake godine 48 milijuna ljudi razboli od trovanja hranom u Sjedinjenim Američkim Državama. “Preuzimate rizik kad konzumirate bilo koje voće ili povrće koje nije pravilno oprano”, ističe stručnjakinja Toby Amidor. “Iako se poduzimaju sve mjere opreza od farme do stola i proces je vrlo dobro reguliran, uvijek postoji šansa da unesete štetne bakterije”, dodala je, prenosi N1. Najviše su ugrožene osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, djeca mlađa od 5 godina i trudnice.

OGLAS

Pravilno pranje svih namirnica, uključujući one označene kao organske, lokalne i bez GMO-a, može smanjiti rizik od štetnih bakterija i pesticida. Za pranje namirnica kod kuće, FDA preporučuje sedam koraka:

OGLAS
  • Operite ruke 20 sekundi toplom vodom i sapunom prije i nakon pripreme svježeg voća i povrća.
  • lzrežite oštećena ili zdrobljena područja na voću i povrću prije pripreme ili konzumacije.
  • Isperite sve namirnice vodom prije nego ih ogulite.
  • Nježno trljajte voće i povrće pod čistom vodom. Nema potrebe koristiti sapun ili sredstva za pranje.
  • Četkicom za povrće čistite čvrsto povrće (poput jabuka, lubenice, krastavaca i krušaka).
  • Osušite povrće čistom krpom ili papirom. To će pomoći u uklanjanju preostalih bakterija. – Za povrće poput salate ili kupusa, uklonite vanjske listove. Nakon što ste oprali voće i povrće, sigurno skladištenje produljuje trajnost, smanjujući pritom rizik od rasta štetnih bakterija.

Amidor ima tri jednostavna savjeta koje možete slijediti:

OGLAS
  • Držite svoj hladnjak postavljen na 4 stupnja ili niže. Hladite sve namirnice koje su kupljene prethodno narezane ili oguljene.
  • Držite voće i povrće odvojeno od sirovog mesa, peradi i morskih proizvodaKada kupujete već pripremljeno i prethodno narezano voće i povrće, obratite pažnju na to kako ih je trgovac skladištio. FDA predlaže da se prije kupnje svo prethodno narezano voće i povrće čuva u hladnjaku ili na ledu.
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM