viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 23.06.20 @ 12:21

Sabor Županije Središnja Bosna usvojio je u ponedjeljak rebalans ovogodišnjeg proračuna u iznosu od oko 214 milijuna maraka, čime je on umanjen za oko pet milijuna maraka.

Ministrica financija ŽSB-a Mirjana Plavčić kazala da su prihodi u proračunu, usljed pandemije korona virusa, do 1. svibnja umanjeni za 17 milijuna maraka, te je, također, upozorila na procjene da će ukupan pad prihoda koji se ubiru od tri poreza u 2020. godini, iznositi 40 milijuna maraka.

OGLAS

– Ovaj rebalans nije idealan, ali je nužan i, trenutno, jedino moguće rješenje. Napravljene su uštede gdje god se to moglo, a izvršene su i određene preraspodjele. Opredijelili smo se na kombinaciju ušteda, prestrukturiranja i pribavljanja sredstava s viših razina vlasti i potencijalno kreditnih sredstava – istaknula je ministrica Plavčić.

OGLAS

Kako je rečeno, najveći teret je pao na Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture, sporta i mladih ŽSB-a, čija je proračunska stavka umanjenja za četiri milijuna maraka.

OGLAS

Rebalansom proračuna nije planirano umanjenje plaća uposlenih u javnom sektoru, a Plavčić je naglasila da se uštede od 1,4 milijuna maraka planira ostvariti zabranom novog upošljavanja.

– Uz sredstva MMF-a i uštede možemo računati da određeni broj mjeseci možemo financirati sve Ustavom definirane obveze kantona, a na jesen će nas, ovisno o punjenju proračuna, čekati još jedan rebalans – naglasila je.

– Nadam se da nam sredstva neće ni trebati. Ovu odluku donijeli smo prije 20 dana, kada nisu bila izvjesna sredstva MMF-a, i ona je isključivo mjera sigurnosti da osiguramo likvidnost – ustvrdila je ona.

Zastupnici opozicije ocijenilu su da rebalanas predstavlja kozmetičko rješenje, kojem je cilj ,,popuniti proračunske rupe”, a zastupnik SDP-a Senad Selimović upozorio je da teret ekonomske krize neće snositi javni sektor.

Najveći dio proračuna, oko 62 posto, izdvaja se za plaće i doprinose više od 5.300 uposlenih u javnom sektoru.

Oglasi
LM