viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 20.12.23 @ 23:57
OGLAS

Izaslanstvo HDZ 1990 predvođeno predsjednikom Ilijom Cvitanovićem danas je boravilo u Novoj Biloj na obljetnici obilježavanje “Bijelog puta“ – humanitarnog konvoja za Novu Bilu i Lašvansku dolinu.

Tom prigodom Cvitanović je dao izjavu se: “Na današnji dan prisjećamo se vrlo smionog pothvata ljudi koji su odlučili doći u opkoljenu Lašvansku dolinu i poslati poruku lokalnom stanovništvu kako nisu ostavljeni i kako u svojoj tragediji i žrtvi nisu sami. Bijeli put je pokazao kako ideja zajedništva u tim prijelomnim povijesnim trenutcima uvijek pobijedi i nadjača protivnika. Prisjećamo se i ubojstva Ante Vlajića kao i stradavanja ostalih sudionika humanitarnog konvoja koji su nadljudskim naporima ipak uspjeli doći u Lašvansku dolinu. Za put od stotinjak kilometara trebalo je više od 10 dana, sudionici konvoja 50 sati su ostali na otvorenom polju na bosanskoj zimi bez valjana razloga, liječnicima nije dopušteno da ranjenicima u Novoj Biloj pomognu, pucalo se po običnim vozačima, liječnicima, svećenicima, časnim sestrama i novinarima.

OGLAS

Uz podršku Republike Hrvatske, organizatora Bijelog puta kao i cjelokupne hrvatske javnosti uspjeli smo se obraniti kada je bilo najteže, te opstati i stvarati na ovim prostorima bez obzira na poruke zapovjednika trećeg korpusa ABiH Džeme Merdana – uništiti svu živu silu, uključivši žene, djecu i starce tom na prostoru. Zaboravlja se kako je u istom trenutku sličan konvoj u organizaciji Veleposlanstva BiH u Zagrebu stigao u Maglaj bez i jednog incidenta za potrebe bošnjačkog stanovništva. Zašto sve ovo govorim? Zbog toga što je narativ kako su Hrvati u Srednjoj Bosni činili organizirane zločine nad mnogostruko jačim protivnikom jednostavno suprotan elementarnoj logici. Simbolika zajedništva Bijeloga puta zapravo pokazuje u kakvoj su situaciji bili Hrvati u Lašvanskoj dolini. Narod kojemu se šalje humanitarni konvoj ne može biti u stanju napraviti zloćine.“ stoji u izjavi predsjednika HDZ1990 Ilije Cvitanovića.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM