viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 25.10.23 @ 08:40

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je da bi eventualna odluka o početku pregovora o članstvu BiH u EU značila snažnu podršku europskim snagama u zemlji, ali i da bi, možda, bila pljuska prorurskim i proistočnim snagama koje se ne raduju našem brzom napretku.

Konaković, koji je na Brdu kod Kranja u Sloveniji sudjelovao na Godišnjem forumu Europske strategije za dunavsku regiju, kazao je za Fenu da je na skupu bilo jako dinamično. Tako je, među ostalim, s ministricom Srbije za europske integracije Tanjom Miščević razmijenio mišljenja iskustva i informacije o tome što slijedi do kraja godine i o odnosu EU-a prema Zapadnom Balkanu, koji bi trebao biti integriran u veliku europsku obitelj.

OGLAS

Ministar vanjskih poslova BiH stava je da BiH može imati mnogo koristi od ovakvih inicijativa te s nadom čeka na dvije važne odluke, jedna od kojih je veliki paket pomoći za Zapadni Balkan, u kojem bi, osim ekonomske pomoći koja bi imala veliki udio u državnom GDP-u, vrata bila otvorena i domaćim tvrtkama i gospodarstvu, što bi imalo značajan utjecaj na razvoj bh. ekonomije, a time bi se pokušalo zadržati ljude stvaranjem novih radnih mjesta.

OGLAS

Nadlaje, do kraja godine čeka se i odluku o otvaranju pregovora s EU-om.

OGLAS

Šef bh. diplomacije pojašnjava da je ta odluka političke naravi te bi značila snažnu podršku europskim snagama u BiH, ali bi, možda, bila pljuska snagama koje se ne raduju našem brzom napretku.

– Znamo da je to složen proces jer u nekim zemljama, osim dobre volje ministara vanjskih poslova, to mora ići u parlamente. Bio bi dobitak ako bi bile donesene obje odluke no, ako bismo morali birati, važnija bi bila ova o paketu podrške za Zapadni Balkan, kaže ministar Konaković koji je dodao da o tome u utorak nije bilo govora na Brdu kod Kranja, jer su tu, kako je napomenuo, zemlje koje su veliki pobornici priključenja BiH Uniji, a to su Hrvatska, Slovenija, Austrija…, koje su potvrdile koliko su važan partner BiH i ne treba ih posebno uvjeravati. No, treba razgovarati s Njemačkom i Nizozemskom.

– Sve što se BiH zamjera jesu procesi u Republici Srpskoj i ponašanje lidera SNSD-a. Moje pitanje je glasilo hoće li, onda, biti kažnjeni svi ili će se dati podršku onima koji se u teškim okolnostima bore za europski put. S druge strane, dok Dodik putuje u Moskvu i ponosi se odnosima s predsjednikom Rusije, glasovao je za sve europske zakone i potvrdio da je, s te strane, opredijeljen za europski put, zaključio je Konaković.

Oglasi
LM