viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 08.01.24 @ 07:50

Neformalna grupa mladih sa konačnog spiska javnog poziva za dobivanje subvencije za rješavanje stambenog pitanja u Sarajevu održat će danas press konferenciju u 12:00 sati u parku ispred zgrade Vlade uz mogućnost protesta.

Grupa predstavnika mladih optužila je Vladu za “obmanjujuće i krajnje neprofesionalno ponašanje” prema mladima. Nekoliko mladih osoba, koje je izabralo nekoliko stotina aplikanata, prethodno je u četvrtak 04.01.2024. godine uputila poziv na sastanak premijeru Uku za razgovor o ovoj tematici. Međutim, kazali su da je zahtjev ignoriran.

OGLAS

“Podsjećamo da je Vlada ŽS donijela Odluku o linearnoj raspodjeli 5,5 milijuna KM na 1.142 aplikanta koji su uspješno prošli proceduru. Prema toj raspodjeli, od planiranih 12.000 KM po kandidatu, Vlada će mladima podijeliti po 4.800 KM što je daleko najniži iznos od kako Ministarstvo komunalnog gospodarstva, infrastrukture, prostornog uređenja i zaštite okoliša dodjeljuje mladima subvenciju za kupovinu prve nekretnine tj. od 2017. godine”, istaknuli su.

OGLAS

Poručili su i to kako su došli do određenih informacija koje će sutra prezentirati. “Svjesni smo da je trenutni proračun ŽS rekordan, a također su i članovi Vlade svjesni činjenice da su cijene kvadrata stana trenutno na najvišem nivou do sada. Ovo je daleko najniži iznos pojedinačno koji je jedna Vlada odobrila za mlade”, navode oni.

OGLAS

Smatraju da Vlada u većini slučajeva za mlade u Sarajevu izdvoji manje od 0,5 posto ukupnog proračuna, što je, kako kažu, za svaku osudu, s obzirom na to da često u svojim izjavama koriste mlade kao radnu snagu u koju se treba ulagati.

“Da stvar bude gora, a što javnost ne zna, spomenuto ministarstvo uopćte nema planirana dovoljna sredstva za subvencioniranje kupovine stanova, već u toku godine traži od ostalih ministarstava nedostajući novac”, konstatirala je grupa mladih. Ovoj vijesti koju prenosi sarajevski klix.ba treba dodati kako je Županija Sarajeva jedna od rijetkih koja subvencionira uopće kupovinu stanova u BiH za mlade, a primjerice u Središnjoj Bosni to nije slučaj. U Središnjoj Bosni nedavno je donijeta odluka da mladi ne plaćaju porez kod kupovine prve nekretnine ako nije riječ o novogradnji.

Oglasi
LM