viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 05.12.23 @ 08:19

Više od 40 političkih aktera iz BiH otišlo je u Bruxelles na drugi politički forum pod predsjedavanjem europskog komesara za proširenje Olivera Varheljija.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto predvodit će izaslanstvo dužnosnika iz Bosne i Hercegovine, uključujući čelnike pet vladajućih stranaka u zemlji čije stranke čine većinu, s entitetskim, ali i županijskim premijerima, dok će ih s druge strane dočekati komesar za proširenje i susjedstvo Olivér Várhelyi.

OGLAS

Čelni ljudi Europske unije još jednom će pokušati uvjeriti bh. političare da ova zemlja nema drugu alternativu, ali će pitati za reforme. 

OGLAS

Podsjetimo, posljednji sastanak lidera Trojke s HDZ-om, rezulitrao je, kako su rekli sudionici, jasnim prioritetima iz Federacije. Oni su spremni raditi na reformama.

OGLAS

Lideri iz Republike Srpske imaju pak drugačije planove. Ministar Staša Košarac će, prije odlaska u Bruxelles poručiti, fokus Republike Srpske, i preduvjet za europski put je odlazak OHR-a, stranaca iz Ustavnog suda, te u konačnici integralno, a ne parcijalno usvajanje 14 prioriteta, javlja N1.

Lider HDZ BiH Dragan Čović je kao i ranije iskazao optimizam.

“Proći ćemo sve teme i čini mi se, ako bismo mi pokazali vrlo jasnu otvorenost i da svi želimo isto, onda smo vrlo blizu toga da se i u prosincu taj proces proglasi pozitivnim. Da ne pretjerujemo, mi ćemo pokazati vrlo jasnu europsku opredijeljenost i definirati ovih pet, šest stvari koje su još ostale, od Izbornog zakona, Proračuna prije svega, Zakona o sukobu interesa i još nekoliko rješenja koja su prepoznata kao minimum kako bi nam se dala jasna poruka o otvaranju pregovaračkog procesa. Ja sam optimističan”,  naglasio je Čović.

Oglasi
LM