viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 25.01.24 @ 14:42

Zastupnički dom Federalnog parlamenta usvojio je sinoć Prijedlog proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu u iznosu od blizu 7,4 milijarde KM. Za proračun je glasovalo 60 zastupnika, sedam je bilo suzdržanih, a 11 je glasalo protiv.

Kako je bilo najavljeno, osim predstavnika vlasti, za proračun su glasovali i zastupnici SBiH i NES-a.  No, matematika je jasna – vladajuća većina zajedno sa SBiH i NES-om nije mogla sakupiti 60 glasova. 

OGLAS

Oni su skupa prije posljednje sjednice imali ukupno 59 zastupnika, a nakon toga je Halil Bajramović zbog pravomoćne presude ostao bez parlamentarne funkcije, a njegova zamjena još nije imenovana. Prilikom glasovanja na sjednici nije bio nazočan zastupnik Stranke za BiH Haris Silajdžić, kao ni zastupnica SDP-a Lana Prlić te još jedan zastupnik vladajuće većine.

OGLAS

Time dolazimo do brojke od 55 zastupnika, koji su podržali proračun. Još jedan glas bi, eventualno, mogao doći iz redova zastupnika HRS-a Slavena Raguža, dok su preostala četiri sigurno morala doći iz redova Demokratske fronte ili Stranke demokratske akcije, iako su iz ovih stranaka davali izjave da ga neće podržati.

OGLAS
Oglasi
LM