viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 10.06.22 @ 18:50

U petak, 10. lipnja 2022. godine na spomen obilježju ,,Osmica”, podignutom u znak sjećanja na osam ubijenih viteških mališana obilježena je 29. obljetnica jednog od najstrašnijih zločina Armije RBiH kada je život izgubilo osmero hrvatske djece iz Viteza. Ovo je ujedno i jedan od najtužnijih dana u hrvatskoj povijesti.

29. obljetnicu Vitežani, ali i drugi stanovnici BiH te Republike Hrvatske su obilježili s posebnim pijetetom uz polaganje cvijeća, paljenje svijeća te misom koju je predvodio viteški župnik fra Velimir Bavrka.

OGLAS

Prije 28 godina pripadnici Armije R BiH su minobacačkom granatom prekinuli dječju igru te ubili: SANJU GARIĆ, MILANA GARIĆA, DRAGANA RAMLJAKA, DRAŽENA ČEČURU, BORISA ANTIČEVIĆA, SANJU KRIŽANOVIĆ, AUGUSTINU GREBENAR I VELIMIRA GREBENARA.

OGLAS

Ovaj strašan ratni zločin dogodio se u viteškom prigradskom naselju Podgradina, gdje nikada nije bilo vojske ni vojnih objekata. Iako su to pripadnici Armije RBiH znali, ipak su granatirali ovo mirno prigradsko naselje u vremenu kada je na snazi bilo primirje. Inače, dan ranije, 9. lipnja 1993. su načelnik Glavnog stožera HVO-a general Milivoj Petković i načelnik Glavnog stožera Armije BiH general Rasim Delić u Kiseljaku sastavili sporazum o prestanku sukoba. Ipak, poslije zločina, zbog ratne situacije, djeca su ukopana prije svitanja, i to samo nekoliko sati nakon stradavanja, između dva i tri sata ujutro, 11. lipnja 1993. Za ovaj užasan zločin još nitko nije odgovarao, a da je profesionalnosti, pravde i pravice, pa i ljudskosti, do odgovornih ni sada, 29 godina kasnije, ne bi bilo teško doći jer postoje brojni dokazi i video snimci koji jasno upućuju na nalogodavce i izvršitelje ovoga djela koje se može karakterizirati poraz ljudskosti i civilizacije. Dokazi su odmah prezentirani domaćoj i svjetskoj javnosti te nadležnim organima koji unatoč tome ne podižu optužnice i ne procesuiraju odgovorne. I sam poziv na pravdu kod Vitežana i obitelji poginulih izaziva podsmjeh jer sve tako jasno no ipak domaće pravosudne institucije ostaju slijepe i nijeme na nevjerojatnu ljudsku tragediju.

OGLAS

Oglasi
LM