viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 17.01.21 @ 13:34

Proteklih dana stupce političkih rubrika u medijima uglavnom pune informacije vezane za konstituiranje lokalnih zakonodavnih tijela, stvaranje “općinskih koalicija” i izbore predsjedatelja, zamjenika predsjedatelja i članova radnih tijela općinskih vijeća kako bi ovaj zakonodavni organ jedinice lokalne samouprave bio u prilici vršiti svoju odgovornu i značajnu ulogu na korist stanovnika lokane zajednice.

Prekršen Statut Općine Vitez, Sivro nije zakazao sjednicu

OGLAS

Napominjemo kako su Lokalni izbori u Vitezu održani 15.11.2020. godine na kojima su stanovnici izabrali dvadeset i pet lokalnih zastupnika, a najviše vijećnika imat će HDZ BiH i to jedanaest, zatim SDA deset, dok HDZ 1990 i SDP mogu računati na po dva vijećnika. Statut Općine Vitez propisuje: “Predsjednik i zamjenik predsjednika Općinskoga vijeća i Općinski načelnik i njegov zamjenik ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda”, što, imajući u vidu kako je načelnik Općine Vitez Boris Marjanović (HDZBiH) pripadnik hrvatskog naroda, implicira da prvi čovjek Općinskog vijeća ne može biti Hrvat i prema našim informacijama za to mjesto najozbiljnije pretendira kadar SDA, prema svemu sudeći predsjedatelj vijeća iz prošloga saziva Hidajet Sivro.

OGLAS

Rezultate Lokalnih izbora Središnje izborno povjerenstvo proglasilo je 15.12.2020. godine, a dalje je člankom 27. Statuta Općine Vitez propisano da će predsjedatelj vijeća iz prošlog saziva najkasnije u roku od 30 dana sazvati konstituirajuću sjednicu novog saziva. Taj rok je istekao u petak, 15.1.2021. te novo vijeće u mandat ulazi s kršenjem propisanih rokova i nepoštivanjem Statuta Općine.

OGLAS

Marjanović preuzeo dužnost, očekuje konstituiranje vijeća, SDA pregovara

Kako načelnik Marjanović svoju dužnost u punom kapacitetu vrši već više od dva tjedna, a ujedno je i predsjednik općinske organizacije HDZ-a BiH, stranke s najviše vijećnika upitali smo ga za komentar trenutne situacije, a kazao nam je:

“Mi, u OO HDZ BiH Vitez opredijeljeni smo za poštivanje Statuta Općine Vitez i s time u vezi vodimo intenzivne razgovore s predstavnicima političkih opcija koje će participirati u radu novog saziva Općinskog vijeća te mogu kazati da očekujemo u roku od sedam dana konstituirajuću sjednicu vijeća gdje ćemo izabrati predsjedatelja koji, prema Statutu Općine, ne može biti pripadnik istog konstitutivnog naroda kao i načelnik”, kazao je Boris Marjanović, predsjednik OO HDZ BiH Vitez i načelnik Općine Vitez.

Predsjedatelj iz prošloga saziva, novoizabrani vijećnik Hidajet Sivro propustio je zakazati sjednicu u roku trideset dana od objavljivanja rezultata izbora, a sve više se čuju glasine o složenoj situaciji na političkoj sceni u Vitezu. Iz SDA, čiji je lokalni predsjednik Advan Akeljić, na naš upit nisu detaljnije komentirali razloge zašto njihov kadar nije sazvao sjednicu, a samo su kratko izjavili da OO SDA Vitez intenzivno vodi razgovore sa političkim strankama koje participiraju u OV Vitez, te da se nadaju da će u toku idućega tjedna doći do zakazivanja konstituirajuće sjednice.

Oštre reakcije HDZ1990 i SDP-a, SDP spreman predložiti predsjedatelja

Stranke koje su, sudeći po izjavama i ponašanju opredijeljene u narednom mandatu biti opozicija uputile su oštrije izjave i kritike na stanje u kojem se našao zakonodavni organ Viteza.

Dvije vodeće stranke u Vitezu, HDZ BiH i SDA koje u novom sazivu vijeća participiraju sa 21 od 25 vijećnika, ovim potezom su pokazali krajnju neozbiljnost i nepoštivanje svojih sugrađana. S obzirom da bi konstituirajuća sjednica u biti trebala biti svečana ovo ponašanje dvije vodeće stranke u Vitezu zadnjih nekoliko mandata nemaju opravdanje. Nadam se da će Općinsko vijeće uistinu biti mjesto na kojemu će se iznositi i raspravljati o različitim političkim idejama i platformama te najvažnijim temama od značaja za Općinu Vitez. Neće biti dobro ukoliko rad OV bude determiniran i uvjetovan isključivo stranačkim potrebama SDA i HDZ, a ne realnim problemima i potrebama građana”, kazao je Bojan Vidović, predsjednik OO HDZ 1990 u Vitezu.

Općinski odbor SDP BiH Vitez oštro je osudio nerad Općinskog vijeća Vitez, odnosno nesazivanje konstituirajuće sjednice Općinskog vijeća Vitez u predviđenom roku.

Kazali su da Klub vijećnika SDP BiH Vitez u OV  Vitez smatra da je ovo neodgovoran i protuzakonit čin, te je očigledno da će se u mandatu pred nama nastaviti praksa nepoštivanja zakona, statuta i poslovnika, kao što je to bilo vidljivo u prethodnom mandatnom periodu. Ovdje je krivca jako lako prepoznati, a to je Stranka demokratske akcije (SDA), odnosno predsjedatelj vijeća iz prethodnog mandata Hidajet Sivro, koji je po Statutu općine Vitez dužan sazvati Konstituirajuću sjednicu.

Ovo bahato ponašanje oštro osuđujemo, te tražimo što hitnije zakazivanje sjednice i početak rada OV Vitez. SDP BiH Vitez  je spreman za rad u interesu građana od  onog momenta kada smo objavili listu za Lokalne izbore. Klub vijećnika SDP BiH nema strah od rada, te ćemo se mi maksimalno zalagati za poštivanje i provođenje zakona, Statuta Općine Vitez i Poslovnika o radu OV Vitez. SDP BiH Vitez je spreman ponuditi ime za predsjedavajućeg OV Vitez,te preuzeti odgovornost za rad u OV Vitez. Još jedanput pozivamo nadležne da se uozbilje i svoje unutarstranačke nedoumice ostave po strani, a interes građana stave na prvo mjesto, jer Općinsko vijeće Vitez mora biti servis građana koji će da radi u maksimalnom kapacitetu”, kazali su iz SDP-a.

Očigledno je kako ćemo, prema najavama vodećih stranaka u Vitezu rasplet političke trakavice oko konstituiranja Općinskog vijeća Vitez dobiti u narednim danima kada se, kako doznajemo, očekuju novi pregovori koji bi trebali iznjedriti predsjedatelja vijeća te druga radna tijela kako bi Općina Vitez u punom kapacitetu vršila zadaće i rješavala probleme i zahtjeve stanovnika Viteza.

Oglasi
LM