viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 26.01.21 @ 18:16
OGLAS

Udruga građana ,,Zabrđe“ koja okuplja zaljubljenike u prirodu, planinu i ekologiju, osnovana je 2005. godine, a ideja i inicijativa za njenim osnivanjem potekla je od nekolicine sadašnjih članova Udruge.

Predsjednik ove udruge, Miroslav Petrović, je u vrlo kratkom periodu nakon preuzimanja te funkcije realizirao dva vrlo značajna projekta; uređenja putne dionice do samog izletišta i sanacije ,,divljih deponija“ koje su narušavale izgled izletišta i cjelokupnog prirodnog okruženja.

OGLAS

Udruga pod novim vodstvom ne staje samo na osnovnim ulaganjima, nego u novu 2021. ulazi sa dva nova odobrena projekta, sa županijskog i općinskog nivoa. Županija odobrava projekt: Uređenje planinskog izletišta Zabrđe i izdvaja 5000 KM za isti, a općina odobrava projekt naziva ,,Zajedno zavolimo i zaštitimo Zabrđe” i za njega izdvaja sredstva u iznosu od 2350 KM. Oba projekta su zapravo ekološko-infrastrukturni planovi koji će izletište učiniti atraktivnijom lokacijom i zasigurno privući ljubitelje prirode sa šireg područja.

OGLAS

Pored ova dva realizirana projekta, udruga je napravila veliki iskorak po pitanju brendiranja samog izletišta, što je bitan preduvjet u pozicioniranju Zabrđa kao turističke destinacije.

OGLAS

Udruga smatra da će intenzivnija suradnja sa turističkom zajednicom ŽSB i sredstva iz projekata kako općinskih i županijskih, tako i sredstva iz EU u budućnosti razvijati potencijal Zabrđa u pravom smjeru.

Cilj je potaknuti ljubitelje prirode i sve one kojima je potreban odmor od ubrzane svakodnevice da prepoznaju Zabrđe kao istinski biser prirode i pravi izbor za njihovo slobodno vrijeme, a to će se postići ciljanim ulaganjem u obogaćivanje ponude izletišta, kako ekološki tako i infrastrukturno.

Projekti su prioritet udruge, koja ima u planu iskoristiti sve mogućnosti koje se pružaju za ovakve i slične udruge, ostvarivati prekograničnu suradnju, te aplicirati na javne pozive iz EU u području turizma, ekologije i infrastrukture čime će se ostvariti vizija udruge da Zabrđe postane jedna od top destinacija za pojedince, obitelji i skupine kojima su prve asocijacije na riječ ,,odmor” priroda, mir, tišina i rekreacija.

Sljedeći projekt, koji predsjednik udruge navodi kao prioritetan, je rješavanje problema vodoopskrbe izletišta. Inicijativa rješavanja vodoopskrbe sa izvorišta Mačak je u procesu pokretanja, pa iako je procedura izrade elaborata kompleksna i trajati će duže vremensko razdoblje, više je nego očigledno da se za Zabrđe otvara jedna nova budućnost.

Izletište Zabrđe posjeduje ogroman potencijal, a uz angažman Udruge građana ,,Zabrđe”, na čelu s Miroslavom Petrovićem, nema ni najmanje sumnje u ostvarivanje tog potencijala.

Izvor: Facebook/ Planinsko izletište Zabrđe

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM