viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 16.09.21 @ 22:25

U subotu, 18. rujna 2021. godine u Vitezu se obilježava veliki jubilej, 30. godina od utemeljenja Viteške brigade HVO-a.

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane Herceg- Bosna Vitez ove godine obilježava obljetnicu kako je ranije i navedene, a protokol obilježavanja je sljedeći:

OGLAS

10:00 Služenje svete mise u župnoj crkvi u Vitezu za sve poginule pripadnike Viteške brigade

OGLAS

11:00 Polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen- obilježju ispred zgrade Općine Vitez

OGLAS

12:00 Druženje s uzvanicima i pripadnicima Viteške brigade na terasi Udruge dragovoljaca u Hrvatskom domu u Vitezu

18. rujna je dan prvog postrojavanja vojne postrojbe u Vitezu u hrvatskim odorama i s hrvatskim znakovljem. Postrojavanje je bilo 1991. godine u Šantićima na nogometnom stadionu. Za vrijeme ratnih sukoba u Vitezu poginule su 653 osobe hrvatske nacionalnost među kojima je bio veliki broj djece, žena i drugih nedužnih civila. Ova, Viteška brigada smatra se ključnim stupom obrane Viteza i opstanka hrvatskog naroda na početku devedesetih na prostoru Središnje Bosne, svojoj pradjedovini. Brigada je sudjelovala i na drugim bojištima izvan općine Vitez.

Iz presude Haškog suda u predmetu Mario Čerkez

Žalbeno vijeće je ispitalo, bez ikakvih potvrdnih rezultata, iskaze svjedoka i pisane dokaze na koje se poziva optužba kako bi dokazala navodnu prisutnost pripadnika Viteške brigade za vrijeme početnog napada na Ahmiće. Žalbeno vijeće nalazi da je razumni prosuditelj činjenica mogao doći do zaključka da dokazi ne potvrđuju da su vojnici Viteške brigade pod Čerkezovim zapovjedništvom sudjelovali u izvršenju krivičnih djela u Ahmićima 16. travnja 1993.
Oglasi
LM