viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.12.23 @ 13:44

Političke stranke u Bosni i Hercegovini nisu ni blizu dogovora o izmjenama izbornog zakona iako je visoki predstavnik Christian Schmidt prošlog tjedna od njih zatražio da brzo riješe taj problem ili će on intervenirati i nametnuti rješenja, potvrdili su u srijedu stranački dužnosnici.

Predstavnici klubova političkih stranaka koje su zastupljene u parlamentu BiH tijekom dana sastali su se u Sarajevu s članovima Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) kako bi razmotrili moguće promjene izbornog zakona čiji je cilj zaštititi integritet izbornog procesa.Upravo je to i tražio Schmidt koji je istaknuo kako je potrebno na novi način urediti provjeru identiteta birača, brojanje glasova i sastav biračkih odbora. Visoki je predstavnik 19. prosinca kazao kako parlamentu odnosno strankama ostavlja rok od najviše tri tjedna za dogovor o tehničkim izmjenama izbornog zakona naznačivši kako će u protivnom iskoristiti svoje ovlasti i sam nametnuti nova zakonska rješenja jer se ovo pitanje više ne može držati otvorenim. Članovi SIP-a u srijedu su stranačkim dužnosnicima predstavili prijedlog mogućih rješenja uz procjenu kako bi to stajalo oko 30 milijuna eura a složenost uvođenja novih tehnologija, kako su upozorili, znači da bi ona mogla biti primijenjena tek od općih izbora 2026. dok bi lokalni izbori najavljeni za jesen 2024. godine bili provedeni uz postojeća manjkava rješenja. Čelnik HDZ BiH Dragan Čović ranije je kazao kako su za najveću hrvatsku stranku neprihvatljiva rješenja koja bi izostavila rješavanje problema legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, posebice kod izbora članova Predsjedništva BiH. To je stajalište u srijedu potvrdio i zastupnik ove stranke Zdenko Ćosić. “Nemam ništa protiv izmjena koje bi osigurale integritet izbornog procesa, ali bi trebalo razmišljati o cjelovitoj i sadržajnoj intervenciji kako bi se otklonile diskriminacijske odredbe u tom zakonu”, kazao je Ćosić. Zastupnik SDP BiH Saša Magazinović kazao je kako su za njegovu stranku tehničke izmjene izbornog zakona poželjne i potrebne ali ih treba dobro pripremiti kako bi se budući izbori mogli provesti na potpuno regularan način.

OGLAS

U petak bi se na Zastupničkom domu parlamenta BiH trebao se naći prijedlog Stranke demokratske akcije (SDA) o tehničkim izmjenama izbornog zakona koje uglavnom uređuju sastav biračkih odbora no iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika čiji zastupnici mogu sve blokirati najavili su kako to neće podržati.SNSD-ov zastupnik Miroslav Vujčić kazao je kako najprije treba smijeniti sadašnje članove SIP-a za koje tvrdi da su stranački pristrani pa tek onda razmišljati o izmjenama izbornog zakona.

OGLAS
Oglasi
LM