viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
//
U prvostupanjskoj presudi proglašeni krivim
Vrijeme objave: 24.01.24 @ 10:23

Apelacijsko vijeće Suda BiH trebalo bi uskoro donijeti drugostupanjsku odluku u predmetu “Respiratori”.  Prvostupanjska osuđujuća presuda objavljena je u travnju prošle godine.

Poslana strankama 
Odluka prema informacijama “Avaza” trebala bi najkasnije sredinom veljače biti poslana strankama u postupku.  Tužiteljstvo BiH je u žalbi, na ročištu održanom početkom studenog prošle godine, tražilo da suce Apelacijskog vijeća potvrde prvostupanjsku presudu kojom su bivši federalni premijer Fadil Novalić, Fahrudin Solak, suspendirani ravnatelj Federalne uprave civilne zaštite te Fikret Hodžić, vlasnik privatne tvrtke FH Srebrena malina, osuđeni su na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke kineskih respiratora, plaćenih 10,5 milijuna maraka tijekom pandemije koronavirusa i da im izreknu veću kaznu.

OGLAS

S druge strane, obrana je tražila da se optuženi oslobode odgovornosti. Prvostupanjskom presudom pravno lice Srebrena malina proglašeno je odgovornim što je raspolagalo nezakonito stečenom imovinom, te mu je izrečena novčana kazna od 200.000 KM, a presudom je naloženo oduzimanje stečene imovinske koristi u iznosu od 694.747 KM od Hodžića i Srebrene maline.

OGLAS

Novalić, Solak i Hodžić su proglašeni krivim za zloupotrebu položaja, a Solak i za krivotvorenje isprave, a oslobođeni su optužbi za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, kao i za pranje novca, te krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga.

OGLAS

Mišljenje Perića
Podsjećamo, presuda nije donesena jednoglasno. Predsjedavajući Sudskog vijeća Branka Perića tada je izdvojio mišljenje, odnosno nije smatrao da presuda treba biti osuđujuća, za razliku od članova Vijeća Brace Stupara i Gorana Radevića.

Oglasi
LM