viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 02.03.24 @ 11:04
OGLAS

Za ponedjeljak je zakazana hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će biti razmatran prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH.

Radi se o prijedlogu kojeg je u parlamentarnu proceduru uputio zastupnik Šerif Špago u ime SDA koji, po svemu sudeći, neće dobiti podršku. Istovremeno, kako nam je potvrdio Denis Zvizdić, zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma PS BIH, radna grupa koja radi na prijedlogu zakona o sukobu interesa u finalnoj je fazi njegove izrade, tako da bi se on početkom narednog tjedna trebao naći na dnevnom redu, najprije Vijeća ministara BiH, a potom i Parlamentarne skupštine BiH. Podsjetimo, radi se o jednom od zakona čijim je usvajanjem uvjetovano otvaranje pregovora BiH o članstvu u EU na sjednici Europskog vijeća 21. ožujka.

OGLAS

– Ako usvojimo Zakon o sukobu interesa i Zakon o državnoj službi, a imajući u vidu da je već usvojen Zakon o sprječavanju pranja novca, kao i da je u finalnoj fazi Sporazum sa FRONTEX-om, to bi sasvim izjesno bio kredibilan napredak za otvaranje pregovora. Otvaranjem pregovora prvo će se otvoriti klaster sa poglavljima koja su vezana za pravosuđe i vladavinu prava u sklopu kojih će se raditi na Zakonu o sudovima i svim drugim pitanjima iz te ključne oblasti. Naravno, postoji mogućnost da bude usvojen i Zakon o sudovima BiH, ali u vezi s tim zakonom još uvijek nije postignut dogovor – ističe Zvizdić.

OGLAS

Dodaje kako je u narednim danima potrebno usvojiti i izmjene izbornog zakona koje se odnose na unaprjeđenje integriteta izbornog procesa, ali ako to ne uradi Parlament, logičnom i očekivanom smatra odluku visokog predstavnika, koja je ranije najavljena.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM